V dnešnom článku si povieme, ako najefektívnejšie uchovať jedlá mrazením alebo chladením, a to nielen tie hotové.
Poznáš tú úžasnú chuť čerstvo uvareného jedla.
Aké by to bolo, keby sa nám podarilo jedlo v takomto stave udržať dlhšie, najlepšie aj zopár dní?
Málokto z nás vie, že v jedle sa okamžite, a to už aj pri jeho chladnutí, začínajú množiť mikroorganizmy, ktorým najlepšie vyhovuje teplota od +10 do +70 stupňov. Jedlo tak stráca svoju pôvodnú chuť, kvalitu a postupom času sa pokazí, ak ho nezachladíme alebo nezmrazíme. To by nikto z nás nechcel.
Samozrejme, niektoré jedlá a potraviny sa kazia rýchlejšie a iné pomalšie.
Ako to teda robia vo výrobe hotových jedál, aby ich chuť a kvalita vydržali čo najdlhšie?
V potravinárskom priemysle a v gastre sa na to používa metóda šokového chladenia alebo mrazenia. Takzvaný blast chilling and freezing. Jedlo je rýchlym spôsobom schladené na teplotu +3 stupne a tým nemajú spomínané mikroorganizmy šancu rozmnožiť sa. Jedlo tak vydrží s výbornou kvalitou a chuťou zachladené viac dní a po ohriatí je pripravené na podávanie.
Podobné je to aj pri mrazení. Jedlo sa zmrazí rýchlo a hlboko pri teplote cca -50 stupňov do štyroch hodín. Chuť a konzistenciu jedla za ten čas nestihnú zdegradovať mikroorganizmy a v bunkách jedla sa nestihnú vytvoriť kryštáliky vody a pokaziť konzistenciu jedla.
Ako na to v domácom prostredí?
Doma si, žiaľ, takéto kvalitné zariadenia na chladenie a mrazenie nemôžeme dovoliť, aj keď niektoré nové typy chladničiek disponujú funkciou rýchleho zamrazenia. Aby sme teda aj doma dosiahli primeranú kvalitu mrazeného jedla a zachovali v ňom vitamíny, treba dodržiavať jednoduché zásady.
- Jedlo sa snažíme zamraziť alebo uchovať v chladničke ihneď po jeho ochladení na izbovú teplotu.
- Jedlá nevkladáme do mrazničky ani chladničky teplé, lebo sa dosť pravdepodobne zníži aj kvalita okolitých mrazených potravín.
- Mimoriadne dôležité je aj balenie potravín. Ideálne je, pokiaľ sa uchovávajú v kvalitných obaloch alebo nádobkách, najlepšie s odsatým vzduchom. V žiadnom prípade potraviny nedávame do mrazničky zabalené v hliníkovej fólii. Pri dlhodobom uskladnení by sa nám mohol hliník dostať do jedla, čo by mohlo mať vplyv na naše zdravie.
- Potraviny, ktoré už boli raz rozmrazené, nepatria späť do mrazničky.
- Potraviny je nutné rozmrazovať pomaly, najlepšie v chladničke. Takto sa zachová chuť jedla a nepokazí sa nám rýchlo.
Treba si však uvedomiť, že nie všetky potraviny a jedlá sú vhodné na mrazenie. Mrazom sa najlepšie uchovávajú všetky druhy mäsa, chlieb, pečivo, bylinky, veľa druhov zeleniny a ovocia. Nevhodné sú mliečne výrobky a produkty s vysokým obsahom tuku a tiež zelenina a ovocie s vysokým obsahom vody. Mraziť by ste nemali ani hotové prílohy ako zemiaky, zemiakovú kašu či ryžu. Teda môžete, ale chutiť vám určite nebudú 😊. Spomínané potraviny mrazom strácajú konzistenciu a kvalitu.
Ako to teda urobiť?
V dnešnej dobe sme všetci uponáhľaní a snažíme sa ušetriť čas.
Najideálnejším riešením by bolo konzumovať čerstvo varené jedlá, z kvalitných čerstvých surovín. Zdravé a vyvážené pokrmy sú jednoduché a nenáročné na prípravu. Väčšina jedál, ktoré učíme našich klientov pripravovať aj my, je hotová do 30 minút. Ešte lepšie je, ak si zadovážite pomocníka, napríklad taký tlakový multifunkčný hrniec, kde aj jedlá, ktoré by ste dusili desiatky minút, máte hotové za krátky čas. Alebo „polievkovar“, ktorý sa o čerstvú a chutnú polievku postará tiež za chvíľu.
Najlepšou voľbou je teda uvariť si jedlo na večeru a polovicu si uskladniť v chladničke a podávať na druhý deň na obed. V takomto prípade je jedlo ešte stále čerstvé a chutné. V krajnom prípade väčšina jedál vydrží pri skladovaní v chladničke do troch dní. Zopár jedál, ako napríklad niektoré polievky, je aj po rozmrazení chuťovo identických s čerstvo uvareným jedlom. Je však potrebné, aby znova prešli varom. Napríklad taká kapustnica.
Domáce mrazenie je teda najmenej vhodný spôsob na uchovávanie hotových jedál.
Recepty na rýchle zdravé jedlá nájdeš aj v našich kuchárskych knihách:
Veľmi som chcel byť lekárom, no osud ma zavial inam. Po rokoch sa mi priplietla pod nohy tematika výživy a začal som ju intenzívne študovať. Rozhodol som sa pomáhať ľuďom týmto spôsobom. Nie diagnostikovaním a liečením, ale prevenciou, výživou a starostlivosťou o svoje telo, čím vieme veľmi efektívne predchádzať zdravotným problémom. Riešiť nadváhu i zdravotné ťažkosti zväčša spôsobené stravou. Spolu so svojou partnerkou Jarkou som sa stal výživovým mentorom a s naším tímom sme pomohli už viac ako 3 000 klientom naučiť sa zdravo, správne a vyvážene stravovať z bežne dostupných potravín. Som spoluzakladateľom centra zdravia a výživy www.bodyclinic.sk s divíziou pre ženy www.fitnessbyjarka.sk. Venujeme sa nielen chudnutiu, ale aj klinickej výžive, neplodným párom, deťom, seniorom, športovcom. Aj klientom s poruchou príjmu potravy. V tíme máme i terapeutov a koučov neurolingvistického programovania, a teda ak má klient psychický problém, ktorý sa odzrkadľuje na jeho fyzickom zdraví či neschopnosti dodržiavať zásady zdravého stravovania, vieme mu pomôcť. Preto BodyClinic. Pretože všetko so všetkým v tele súvisí a je prepojené.