#1: Nákup potravín
Ak nemáš v blízkosti takýto obchod, skús sa pozrieť na stránku www.bezodpadu.sk. Nájdeš tam to isté, ako v kamenných obchodoch. Môžeš im poslať svoje vlastné obaly, do ktorých chceš zabaliť potraviny, alebo si ich jednoducho môžeš nechať zabaliť do obyčajných papierových vrecúšok od nich.
Ovocie a zeleninu je najlepšie kupovať sezónne a lokálne. Na nákup si tiež nezabudni vziať vlastné sáčky na ovocie. Najkvalitnejšiu zeleninu a ovocie zoženieš u overených farmárov na trhoch.
Mimo sezónu sa skús pozrieť na predajcov, ktorí rozvážajú debničky s ovocím a zeleninou. Väčšina ich balí do papierových alebo kompostovateľných sáčkov. Máme u nás už celkom dosť veľký výber debničiek, stačí si len vybrať podľa toho, kto ti bude najviac vyhovovať. (My sme najviac spokojní so zeleninou od www.farmove.sk ).
Zelenšími alternatívami sú napr. jogurty, olej, horčica v skle namiesto v plaste, namiesto vopred naváženého a zabaleného ovocia a zeleniny uprednostni to, ktoré je na váhu. Nebuďme leniví ošúpať si doma banán alebo mandarínku, lebo bohužiaľ aj také potraviny zabalené v plaste sa u nás nájdu v obchodoch. Ak neberieš veľké množstvo, nálepku s hmotnosťou môžeš nalepiť len tak na šupku a po zaplatení ju odlepiť. Ak sa bojíš, že predavačky budú proti, choď to aspoň raz vyskúšať. Ja som sa ani raz nestretla so žiadnym zlým slovom alebo škaredým pohľadom.
Zhrnutie:
- napíš si zoznam jedál na týždeň dopredu
- podľa toho spíš nákupný zoznam na malý kúsok papiera, ktorý by si inak možno vyhodila
- na nákup nos vždy vlastné tašky, sáčky, nádobky na potraviny
- skús v tvojom okolí nájsť bezobalový obchod
- ovocie a zeleninu začni nakupovať cez systém debničiek
# 2: Uskladňovanie potravín
Výhodou je, že ak si takto začneš skladovať potraviny, môžeš na to využiť sklenené poháre, ktoré ti zostali z rôznych výrobkov. Vďaka tomu, že tieto poháre použiješ, nebudeš ich musieť vyhodiť a neminie sa energia na ich opätovné spracovanie. A takisto sa ušetrí aj energia, ktorá by sa minula na výrobu nových pohárov, ktoré by si si inak musela kúpiť.
# 3: Varenie
- Vopred si premysli, čo ideš variť a podľa toho nakúp suroviny.
- Nekupuj potraviny len preto, že sú v zľave; ak ich nemáš na zozname, nepotrebuješ ich.
- Var radšej častejšie a v menších množstvách (ak nevieš variť v malom, skús začať variť do menších hrncov).
- Robievaj pravidelné kontroly chladničky, či v nej nezostali nejaké zapatrošené potraviny.
- Konzumuj najprv staršie potraviny a uvarené jedlá a až potom tie novšie.
- Ak sa ti stane, že nedoješ jedlo, ktoré si naložíš, začni si ho nakladať na menší tanier.
- Ak nie si schopná potraviny skonzumovať, podeľ sa o ne so susedom, v práci s kolegom alebo v škole s kamoškou.
- Ak nie si schopná potraviny skonzumovať, zamraz ich a použi neskôr.
Naši starí rodičia žili v dobe, kedy toho nemali veľa, keďže výber potravín nebol ani z ďaleka taký pestrý ako dnes. Možno aj kvôli tomu si jedlo vážili viac ako my a snažili sa všetko spotrebovať a nič nevyhodiť. Mali by sme si aj my vážiť to, čo máme, lebo mať plné brucho nie je samozrejmosť pre každého.
# 4: Chystanie desiaty
Keď už máš pečivo takto pekne zabalené vo voskovanom obrúsku, nemusíš ho dávať do plastového sáčku. Skús použiť bavlnené vrecko. Ja som si takéto ušila zo starej flanelovej nočnej košele. Tieto vrecká sú super na nákup pečiva, orieškov v bezobalovom obchode, alebo len tak na zabalenie a prenášanie hocičoho.
# 5: Umývanie riadu
Ďalšou výhodou lufy je aj to, že je trochu drsnejšia ako klasická hubka, takže vydrhne aj mierne pripálené hrnce. A čo nevydrhne lufa, to sa určite podarí kefke na hrniec.
Pri umývaní riadu som si tiež obľúbila aj kefku s vymeniteľnou hlavicou (na výber sú 2 druhy - tvrdá a mäkká). Táto kefka ľahko vydrhne ťažko dostupné miesta. Napr. smoothie mixér alebo vysoký pohár.
Ekologických saponátov na riad je hneď niekoľko. Na začiatku našej „zelenej cesty“ sme používali saponáty s označením EKO z DM drogérie. Teraz používame prostriedok na váhu značky Sonnet a nevieme si ho vynachváliť. Krásne vonia, nedráždi ruky (je vhodný aj pre alergikov), super odmastí a je to 100% odbúrateľný produkt, ktorý nezaťaží životné prostredie, keďže sa skladá len z prírodných zložiek. Veď posúď sama. Prostriedok na riad Sonnet si pozri napr. TU.
Saponát na riad si môžeš vyrobiť aj sama z kvalitného olivového oleja. Vyskúšaj a možno práve táto možnosť ti sadne najlepšie. Recept ako si vyrobiť domáci prostriedok na riad nájdeš TU.
# 6: Čistenie sporáka, chladničky, kuchynskej linky
Jednoduchý recept na odstránenie pripálenej škvrny v kuchyni:
- na škvrnu nastriekaj z rozprašovača ocot,
- nasyp na ocot sódu bikarbónu a chvíľku nechaj spolu reagovať (nezľakni sa, tieto dve zložky začnú spolu peniť),
- trochu vydrhni lufou alebo kefou na hrnce,
- utri zvyšky sódy handričkou.
Tip: Ak máš rada voňavú kuchyni, kľudne si do rozprašovača k octu pridaj obľúbený esenciálny olej. Ja som si v kuchyni zvykla na vôňu levandule.
Používaš v kuchyni kuchynské utierky? Tieto patria tiež k jednorázovým produktom, ktorým by si sa mala vyhnúť. V kuchyni ich vôbec nepotrebuješ. Všade sa dajú nahradiť obyčajnou handričkou. Je zbytočné aby si mokrý fľak na linke utierala kuchynskou utierkou a po týchto 2 sekundách využitia ju hodila do koša.
Okrem toho, na výrobu kuchynských utierok sa minie veľmi veľké množstvo vody (viac ako minieš na pranie handričiek). Väčšinou sú bielene chlórom (ak nepoužívaš tie z recyklovaného papiera) a pridáva sa do nich chemikália, ktorá zabezpečuje ich pevnosť a odolnosť voči vlhku. No a ešte k tomu všetkému sú zabalené do plastového obalu.
Tip: Na takéto textilné kuchynské utierky nemusíš použiť len staré roztrhané tričká. Pokojne skús nastrihať rôzne farebné látky, uteráky a pekne ich poukladať do 7 dl pohára. Takto budeš mať okrem praktických utierok aj dekoráciu do kuchyne.
# 7: Vyhadzovanie smetí
1. Ak netriediš odpad, určite s tým začni!!
Ďalší dôvod, prečo je v dnešnej dobe nutné aspoň triediť odpad, je množstvo vyprodukovaného odpadu. V priemere vyprodukuje jeden Slovák 350 kg odpadu ročne (podľa štatistiky EUROSTAT z roku 2016). Ide o veľmi veľké množstvo. Ak sa väčšina toho odpadu neseparuje a vyhodí sa len tak do kontajnera, skončí buď na skládke (zaberajú sa stále nové a nové plochy, keďže každá skládka má obmedzenú kapacitu a ničia sa tým lúky) alebo v spaľovni (spaľovaním sa do ovzdušia uvoľňuje napr. škodlivý oxid uhoľnatý ale aj oxid uhličitý, ktorý prispieva veľkou mierou ku globálnemu otepľovaniu).
2. Kompostuj!
3. Používaj kompostovateľné sáčky do koša!
Kompostovateľné sáčky sú vyrobené čisto z prírodných materiálov, ako je napr. kukuričný škrob. Tieto sáčky sa v komposte celé rozložia na vodu, oxid uhličitý a biomasu. Takto vzniknutý oxid uhličitý ale nevadí, keďže pri pestovaní kukurice na výrobu ďalších sáčkov, kukurica na svoj rast spotrebuje znovu oxid uhličitý, čiže ide o uzavretý kruh.
Tu si daj ale veľký pozor, lebo okrem kompostovateľných, sa ako ekologické predávajú aj sáčky rozložiteľné. Tieto sú takmer všetky rozložiteľné iba v priemyselnom komposte, kde musia byť špecifické podmienky, ktoré sa v domácom komposte nedajú dosiahnuť. Ďalšou nevýhodou je, že sú vyrobené aj z neobnoviteľných zdrojov - ropa, uhlie a zemný plyn a pri ich rozklade sa uvoľňuje oxid uhličitý, ktorý prispieva ku globálnemu otepľovaniu, keďže nie je súčasťou takého uzavretého kruhu ako kukurica (kukurica vyrastie rýchlo, vznik uhlia, ropy a zemného plynu trvá milióny rokov).²
Tip: Takmer polovicu množstva odpadu, vyprodukovaného domácnosťou, tvorí odpad, ktorý by mohol byť skompostovaný³. Ak nemáš prístup k žiadnemu kompostu, skús si zaobstarať vermikompostér. Je to vlastne mini kompostér vhodný aj do bytu, keďže je konštruovaný tak, že nezapácha.
Rozklad bio odpadu v ňom zabezpečujú kalifornské dážďovky. Dážďovky ti z tvojich kuchynských zvyškov vyrobia tekuté hnojivo, ale aj kompost, ktorý môžeš dávať na rastlinky, ktoré si doma pestuješ. Okrem iného má vermikompostér aj veľmi pekný dizajn, takže si s ním môžeš skrášliť domácnosť.
Zdroj fotky. https://shop.czechdesign.cz/vermikomposter-plastia-pelcl-domacikomposter/
Verím, že som ti týmito jednoduchými tipmi pomohla nájsť praktické riešenia ako jednoducho zmenšiť množstvo odpadu vyprodukovaného v kuchyni. Ak sa ti niečo zapáčilo, čo si napríklad nepoznala, alebo by si chcela tento zoznam doplniť o niečo ďalšie zaujímavé, napíš to pod článok do komentára. Budem sa tešiť. :-)
Keď už budeš mať doma takto pekne uskladnené potraviny, priprav si z nich niečo zdravé, výživné a chutné zároveň:
Prípadne si priprav niečo z týchto receptov:
Na raňajky: pšenová kaša s makom a citrónom
Na desiatu: šošovicovú nátierku s vajíčkom a domácim chlebíkom
Polievku: krémovo cesnakovo-mrkvovú polievku
Na obed: cícerový guláš so pšenom
Na olovrant: pohánkové placky
Na večeru: pohánkoto so zeleninou
Zdroje:
1. www.zachranjidlo.cz
2. O živote bez plastov rozpráva TOP odborník, profesor P. Alexy z FCHPT STU
3. Poďme kompostovať v paneláku
Mama na plný úväzok. Milujem svoje deti, manžela, náš jednoduchý a krásny život a prírodu. Bez prírody by sme tu neboli, preto sa snažíme všetko robiť v súlade s ňou. Minimalizujeme náš odpad, vyrábame si svoju vlastnú kozmetiku a čistiace prostriedky, pečieme si vlastný chlieb, nekupujeme polotovary, zdravo sa stravujeme, snažíme sa o čo najviac pohybu. Turistika, ručné práce, čítanie a písanie sú môj relax. Ak inšpirujem len jediného človeka k udržateľnejšiemu spôsobu života, budem šťastná. Nájdete ma tu: instagram.com/zerowaste.rodina aj tu https://zerowasterodina.wordpress.com/