Overené pôstne jedlo – Pohánkové rizoto so zeleninou

Rizoto na milión spôsobov pozná každý. Skúšali ste však ryžu nahradiť niečím iným? Tradičným, a dnes predsa tak málo využívaným? I keď ryža patrí medzi zdravšie suroviny, ešte stále existuje lepšia a zdravšia alternatíva. Vyskúšajte pohánku! Medzi moje obľúbené recepty s pohánkou jednoznačne patrí aj pohánkové rizoto. Zelenina jemne prekryje výraznú chuť pohánky a výsledok je skvelý. Rizoto nie je suché, je ľahké, šťavnaté a výborné pre naše telo.Vedeli ste, že pohánka obsahuje množstvo antioxidantov, čím nás chráni pred rôznymi chorobami, posilňuje imunitu, cievy a žily?

Je vzácna, keďže obsahuje vitamín P a je taktiež bohatá na minerály, vitamíny E a C a aminokyseliny. Bol by hriech ju nevyskúšať. :)

Čo budeme potrebovať?

  • 1 hrnček pohánky
  • 2 hrnčeky vody
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 kaleráb
  • ½ brokolice
  • hrsť fazuľkových strukov
  • 1 lyžicu kokosového oleja
  • štipka papriky
  • štipka kurkumy
  • štipka soli

Ako budeme postupovať?
1. Nakrájame mrkvy a kaleráb na malé kúsky. Na panvicu dáme lyžicu kokosového oleja a necháme ho roztopiť. Následne pridáme nakrájanú mrkvu s kalerábom, posypeme štipkou papriky a kurkumy, premiešame a dusíme.
2. Keď kúsky zmäknú, pridáme na polovicu nakrájané fazuľkové struky a brokolicu a všetko necháme dusiť. Do ďalšieho hrnca vysypeme hrnček pohánky, pridáme dva hrnčeky vody, prisypeme štipku soli, prikryjeme a varíme.
3. Keď sa z hrnca s pohánkou voda vyparí, primiešame ju do podusenej zeleniny a rizoto je hotové. Môžeme podávať spolu s červenou repou, uhorkou a nastrúhaným parmezánom.

 

fitshaker_blog_pohankove_rizoto1

fitshaker_blog_pohankove_rizoto2

fitshaker_blog_pohankove_rizoto3

Dobrú chuť a krásny deň. :)

 

Ďalšie články od autora, ktoré by sa vám mohli páčiť:

Sladké, sýte a zdravé raňajky zo zázraku meno quinoa

Praženička trošku ináč

Grilovaný losos so zelenou fazuľkou a mrkvou

Nela Juričová

Článok bol pridaný dňa 03/04/2015 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Nela Juričová

Komentáre