Pripravila som si netypický článok o influencerkách z Instagramu, ktoré síce nie sú foodblogerky, ale milujú jedlo. Pre mňa Instagram nie je len sociálna sieť, kde človek stráca čas, ale dá sa tam perfektne inšpirovať, a to v rôznych oblastiach. Aj nasledovné recepty, ktoré prinášam, som našla práve na Instagrame.
Sú to veľmi jednoduché raňajkové recepty, ktoré si samozrejme môžeš pripraviť aj na desiatu či sladký dezert. Profily týchto žien sú celkovo jedna veľká inšpirácia, nakoľko všetky tri ženy môžu byť v stravovaní príkladom. Žijú zdravým životným štýlom, milujú pohyb a kvalitnú zdravú stravu. Som rada, že ti ich môžem predstaviť, nakoľko tuším, že aj tebe sa budú páčiť a recepty chutiť. :-)
# 1: Domáci kakaový pribináčik od Kristiany Kóňa
Odvtedy jej prácu, ale aj život sledujem na Instagrame. Z profilu je hneď ľahké spoznať, že okrem fotenia miluje zdravé a chutné jedlo, pripravené doma, ňou, alebo jej manželom. A tento jej domáci pribináčik snáď obletel celý svet. Ani sa nečudujem, lebo je naozaj vynikajúci. Perfektný na raňajky aj ako dezert. Bola by škoda, keby si ho neochutnala aj ty.
Doba prípravy: 10 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 1 ovčí jogurt (môže byť aj klasický kravský)
- 1 tvaroh
- 1 banán
- 2 lyžičky bio kakaa
- 1 lyžica domáceho medu (voliteľné)
Na posypanie navrch:
- rôzne: ovocie (napr. jahody), mak, kokos, konopné semienka, mrazom sušené maliny, atď.
Ako na to?
1
Všetky ingrediencie dobre rozmixujeme a pribináčik je hotový.
2
Potom stačí navrch pridať jednu alebo mix posýpok.
Kristiana na svojom Instagramovom profile píše, že si teraz takéto raňajky obľúbila, nakoľko má rada jedlá, ktoré jej pripomínajú detstvo, úžasne chutia a sú pre ňu aj zdravé.
Verím, že aj ty si tento domáci pribináčik obľúbiš rovnako ako ja. Daj nám vedieť. :-)
# 2: Famózna avokádová nátierka od Silvie Križanovej
Sisu môžeš poznať z rôznych odvetví - z reklamy, v spojitosti s jej vlastnou značkou šperkov, z bežeckých pretekov, či z rôznych módnych prehliadok, alebo ako ja - z Instagramu. Aj keď mnohí nemajú radi pomenovanie „influencer“, pretože v dnešnej dobe sa influencerom nazýva už hocikto. Myslím, že Sisa je akousi ikonou žien. Sleduje ju už vyše 54-tisíc ľudí a dnes už je nielen kráska z reklamy, ale predovšetkým aj mama krásneho synčeka Tomiho.
Aj keď o sebe tvrdí, že nie je až taká domáca pani s vareškou v ruke, tento recept na skvelú avokádovo-cottage cheesovú nátierku sa jej naozaj vydaril. Recept s fotkou si uložilo až niekoľko stoviek followerov, ktorí chcú pravdepodobne recept vyskúšať neskôr.
Nech sa páči, tu je jednoduchý recept:
Doba prípravy: 20 minút
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 2 vajíčka
- 2 avokáda
- 1 cottage cheese
- cibuľku/šalotku - voliteľné
- štipku morskej/himalájskej soli
- olivový olej podľa potreby
- domáci kváskový chlieb (príp. iné obľúbené pečivo)
Ako na to?
1
Vajíčka uvaríme natvrdo.
2
Medzitým v miske poriadne popretláčame vidličkou avokádo.
3
Pridáme aj cottage cheese, nakrájanú cibuľku, soľ, olivový olej.
4
Vychladnuté vajíčka nakrájame nadrobno a pridáme do misky.
5
Všetko spolu dobre premiešame a môžeme natierať.
Tip od Sisy: Pre ešte väčší zážitok si môžeme z chlebíka urobiť hrianku. Nátierkou netreba šetriť. Pokiaľ nám stačí len 1-2 porcie, tak stačí použiť o polovicu menej ingrediencií.
# 3: Tekvicové lievance bez múky a cukru od Ivany Gáborík
Ivanu Gáborík asi nikomu nemusím veľmi predstavovať. Ale môžeme si ju trošku pripomenúť, ak by náhodou niekto potreboval. Ivana je predovšetkým tanečnica, krásna žena, momentálne má s ďalšou tanečníčkou svoju módnu značku a samozrejme je aj ženou nášho úspešného hokejistu Mariána Gáboríka. Je známe, že tanečnice si musia obzvlášť držať štíhlu líniu, aby vyzerali na parkete čo najlepšie. Už na prvé prekliky Ivaninho profilu vidno, že taktiež dbá o svoju figúru, a to predovšetkým zdravým životným štýlom, ktorý je blízky už väčšine uvedomelých žien – ako sme my. :-)
Preto ma zaujali jej obľúbené lievance, ktoré sú bez múky a bez cukru. Pretože sa krásne dajú nahradiť a jedlo má svoju lahodnú chuť.
Doba prípravy: 40 minút
Čo budeme potrebovať na cca 15 lievancov?
- 4 vaječné bielka
- 1 šálku tekvicového pyré
- 1 lyžičku tekvicového korenia (mix: muškátový oriešok, sušený zázvor, škorica)
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 2 odmerky proteínu (voliteľné, Ivanka použila “beef” a rastlinný vanilkový)*
Na polevu:
- mandľové maslo
- javorový sirup
- strúhaný kokos
- orechy
- tekvicové semienka
- čučoriedky
* Proteín môžeme nahradiť napr. pomletými ovsenými vločkami, pridať môžeme aj kokosový cukor/stíviu/med na dosladenie, nakoľko proteín dodáva lievancom aj sladkú chuť.
Ako na to?
1
Tekvicu očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Uvaríme ju domäkka.
2
Po miernom vychladnutí ju rozmixujeme na pyré.
3
V miske vymiešame všetky ostatné suroviny.
4
Rozohrejeme panvicu, ak nemáme s nepriľňavým povrchom, pridáme trošku kokosového oleja, príp. kvalitné maslo a začneme pomaly pridávať tekvicovú zmes na rozohriatu panvicu.
5
Snažíme sa tvarovať lievance cca 10 cm priemer. Keď sa jedna strana upečie, lievance otočíme a upečieme z druhej strany.
6
Polevu si pripravíme veľmi jednoducho. Maslo zmiešame s javorovým sirupom, kokosom, orechmi a navrch pridáme tekvicové semienka a ovocie.
Tip odo mňa: Tekvicu môžeme nahradiť sladkými zemiakmi, teda batatmi.
Veríme, že sa ti tieto Instagramové recepty páčili tak, ako nám a budú súčasťou tvojho jedálnička. Dobrú chuť! :-)
Aj naša nová kuchárka Z fitka do kuchyne špeciál III je plná receptov, ktoré sú výživné, chutné a jednoduché:
Aj toto sú skvelé raňajkové inšpirácie:
Palacinková torta s pudingom, orieškovým maslom, čokoládou a ovocím
Slané cuketové vafle s tvarohovou nátierkou
3 recepty na nátierky: Vajíčkovo-mrkvová, cviklová a batatovo-cícerová nátierka
Keď tvorím, cestujem a športujem, som šťastná. Relaxovať ma nájdeš v kuchyni, na Instagrame, pri behu či tvorbe náramkov...alebo len tak s manželom a rodinkou pri voňavej kávičke a zdravom koláči. Veľmi dlho neobsedím a robiť jednu vec je pre mňa občas nuda ;-). Momentálne si fičím na aromaterapii, spoznávam účinky akupunktúry a cvičím SM systém, aby som mala zdravý a pevný chrbát. Ešte rada fotím, dekorujem a píšem články o všeličom zaujímavom, čo stojí za to si prečítať.