# 1: Vajíčkovo-mrkvová nátierka
Obyčajná vajíčková a predsa neobyčajná. Vďaka mrkve dostane úplne iný šmrnc. A môžu ju už najmenšie detičky od 1 roka hneď po tom, ako im zavedieme bielok.
Doba prípravy: cca 15 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 2 slepačie vajíčka (alebo 7-8 prepeličích)
- 1 menšiu mrkvu
- väčší plátok masla (nechávam ho trošku zmäknúť pri izbovej teplote)
- 1 lyžicu bieleho jogurtu
- na drobno nakrájanú petržlenovú vňať
- trošku morskej/himalájskej soli, kurkumy a mletej rasce na dochutenie
Ako na to?
1
Vajíčka uvaríme na tvrdo. Necháme ich vychladnúť a zbavíme škrupinky.
2
Najemno ich postrúhame.
3
Pridáme nastrúhanú mrkvu, maslo a jogurt. Dochutíme.
TIP: K nátierke sa skvelo hodí aj pór alebo jarná cibuľka. Pre najmenšie deti od 1 roka je však úplne najlepšia v tejto podobe.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
143 kcal
598 kJ
T:
10.6 g
B:
7.2 g
S:
4.7 g
V:
1.8 g
# 2: Výživná cviklová nátierka
Neskutočne lahodná nátierka, ktorú môžeš ponúknuť tiež pokojne od 1 roka. A aj príjemný spôsob ako naučiť drobca na chuť cvikle. S kváskovým chlebíkom je skvelá.
Doba prípravy: cca 5 minút
Čo budeme potrebovať na cca 3 porcie?
- 100 g lučiny
- 60 g cviklového pyré (uvarená, vychladnutá a rozmixovaná cvikla)
- trošku morskej/himalájskej soli, drvenej rasce a kurkumy
Ako na to?
1
Ingrediencie dobre premiešame a nátierka je na svete.
TIP: Odporúčam vyrobiť si nátierkový syr doma. Stačí len, ak zmiešaš kyslú smotanu a biely jogurt v rovnakom pomere a pridáš trošku soli. Premiešaš, premiestniš na sitko s gázou (pod ktoré dáš misku) a necháš v chladničke odkvapkať prebytočnú vodu (aspoň 12 hodín). Do syra potom môžeš vmiešať ľubovoľnú zeleninu, a tak si nátierky variovať podľa seba. Alebo používať len takú samotnú. Mňam.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
98 kcal
410 kJ
T:
8.9 g
B:
2.7 g
S:
2.7 g
V:
0.5 g
# 3: Batatovo-cícerový hummus
Hummus zjemnený batatom je ozajstná lahôdka. Zamilujú si ho aj ľudia, ktorí príliš cícer neobľubujú, a predsa z neho získajú cenné vitamíny. Ponúknuť môžeš drobcovi od 1 roka (alebo po zavedení všetkých ingrediencií). Skúsila by som však verziu bez cesnaku a s minimom tahini omáčky.
Doba prípravy: cca 30 minút
Čo budeme potrebovať na cca 4 porcie?
- 1 batat
- 1 konzervu cíceru (ak nestíhaš variť čerstvý)
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice tahini omáčky
- trošku citrónovej šťavy
- trošku morskej/himalájskej soli a kurkumy
Ako na to?
1
Batat nakrájame na kúsky a uvaríme. Necháme vychladnúť.
2
Následne k nemu pridáme cícer, pretlačený cesnak, olej, tahini omáčku, citrónovú šťavu a dochutíme.
3
Všetko rozmixujeme. Ak je nátierka veľmi hustá, môžeme priliať ešte trošku oleja alebo vody.
TIP: Namiesto batatu môžeš vyskúšať, napr. cviklu alebo tekvicu. Hummus bude mať opäť inú chuť a bude bohatý o ďalšie cenné látky.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
273 kcal
1142 kJ
T:
15 g
B:
7 g
S:
26.4 g
V:
7.9 g
Tak čo, vybrala si si čo si najbližšie natrieš na chlebík? Dobrú chuť! :-)
Skvelé recepty na nátierky a iné zdravé dobroty nájdeš aj v našich knihách:
Vyskúšaj aj:
Recept na vajíčkovo-šošovicovú nátierku - skvelú na desiatu či na nejakú oslavu
Zeleninovú nátierku napríklad s domácim kváskovým chlebíkom s olivami
Banánovo-mrkvový chlieb, ktorý môžu už deti od 1 roka
Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.