Vegánsky sendvič, ktorý naozaj zasýti
Dodržiavať stravu môže byť na cestách či pri rýchlom pracovnom a rodinnom tempe naozaj náročné. Skús tento chutný, farebný a sýty sendvič, ktorý obsahuje všetko, čo by malo plnohodnotné jedlo obsahovať.
Počet porcií: 3
Čas prípravy
- 25 minútpríprava
- 60 - 90 minútvarenie hrachu
Potrebujeme:
- 100 g sušeného zeleného hrachu (dal by sa použiť aj mrazený hrášok)
- 30 g zelených olív
- 30 g slnečnicových semien
- veľkú hrsť čerstvej bazalky
- cca 30 ml mandľového mlieka
- štipku mletého čierneho korenia
- ¼ lyžičky bylinkovej soli
- 1 lyžičku limetkovej šťavy
- 300 g seitanu
- 10 ml olivového oleja
- ¼ lyžičky mletej kurkumy
- 6 krajcov kváskového chleba (cca 360 g)
- 1 väčšiu paradajku alebo 2 stredné
- 6 listov šalátu (ja som použila typ Lollo Biondo)
Ako na to?
1
Hrach si vopred uvaríme do mäkka. Praktické je si hrach uvariť deň vopred a na ďalší deň len zmixovať nátierku a jedlo je hotové.
2
Uvarený a vychladnutý hrach zmixujeme vo výkonnom mixéri spolu s olivami, semienkami, bazalkou a mandľovým mliekom do hladkej konzistencie.
3
Následne pridáme čierne korenie, soľ, limetkovú šťavu a ešte všetko spolu pomixujeme.
4
Seitan si nakrájame na hrubšie plátky a opekáme na olivovom oleji jemne poprášené kurkumou, až pokým chytia chrumkavú kôrku z oboch strán. Malo by to trvať pár minút z každej strany na strednom plameni.
5
Na chlieb vrstvíme nátierku, paradajky, šalát, seitan.
Tip 1: K nátierke sa skvele hodí aj bazalkové či iné pesto (napr. z medvedieho cesnaku či sušených paradajok).
Tip 2: Ak chceme recept ešte vylepšiť, môžeme si slnečnicové semienka vopred opiecť či použiť iné semená alebo orechy podľa chuti.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
694 kcal
2916 kJ
T:
13 g
B:
40 g
S:
95 g
V:
16 g
Vegetariánsky sendvič ako hlavné jedlo, vhodný aj na cesty
Sendvič s omeletou a syrom, ktorý je vhodný tak na cesty, ako aj na rýchly obed či večeru, keď treba niečo sýte, praktické a nenáročné. Ja osobne ho robím vždy, keď máme rozlietaný deň a potrebujem len rýchlo niečo zvrtnúť a fungovať ďalej.
Počet porcií: 1
Čas prípravy
- 15 minútpríprava
Potrebujeme:
- 4 g prepusteného masla
- 1 vajíčko
- 40 g mozzarelly
- 2 krajce kváskového chleba (cca 120 g)
- 15 g bazalkového pesta
- 40 g Lučiny
- 20 g šalátu (ja som použila typ Lollo Biondo)
- 60 g šalátovej uhorky
- 60 g paradajky
Ako na to?
1
Na panvici si urobíme na prepustenom masle z dvoch vajíčok omeletu, na ktorú naukladáme kúsky mozzarelly.
2
Na chlieb postupne vrstvíme bazalkové pesto, Lučinu (ja si ju vymiešam vždy s troškou vody, aby sa lepšie rozotierala), šalát, preloženú omeletu, uhorku a paradajku.
Tip: Ak chceme znížiť kalórie, tak v prípade Lučiny a mozzarelly môžeme použiť light verziu.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
670 kcal
2814 kJ
T:
24 g
B:
26 g
S:
57 g
V:
13 g
Prajem dobrú chuť 😊.
Ak je pre teba zaradenie cvičenia a zdravej stravy do bežnej rutiny náročné, skvelým sprievodcom ti bude 40-dňová výzva Reštart po lete, kde sa naučíš správne cvičiť a upraviť si jedálniček. Podporí ťa viac ako 50 000 žien, ktoré spoločne prejdú intervalovými, strečovými aj silovými cvičeniami. Tréningy zvládneš za 15 až 30 minút. Cvičenie doplníš kvalitne zostaveným a udržateľným jedálničkom, a zaplavíme ťa návalom podpory a motivácie.
Prihlás sa už teraz, začíname 2. septembra.
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot