![](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/ryza_s_cicerom-medium.jpg)
Čas prípravy: 20 minút
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 1 lyžicu kokosového oleja
- 250 g cícera (predvareného)
- 200 g mrazených sójových bôbov
- 400 g ryže basmati
- 1 lyžicu mletej červenej papriky alebo exotickej korenenej zmesi (garam masala, arabská zmes − podľa chutí)
- 1 dl teryaki omáčky/alebo sójovej omáčky − vegánska verzia
- 10 strukov ačokče
- 1 strúčik cesnaku
- 10 listov mangoldu
- 1 lyžičku čierneho sezamu
- 1 lyžičku černušky
- 1 lyžičku slnečnicových zrniečok
- bio citrón (použijeme kôru)
- morskú/himalájsku soľ
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme ryžu, červenú papriku a prehrejeme tak, aby sa paprika rovnomerne rozložila. Ak použijete vami vybranú korenenú zmes, papriku môžete vynechať.
3. Prilejeme teryaki omáčku a premiešame. Prehrejeme cca 4-6 minút, aby sa ingrediencie prepojili.
4. Pridáme očistenú ačokču, roztlačený cesnak a nasekané listy mangoldu.
5. Znovu premiešame, prehrejeme cca 5 minút a pridáme semienka sezamu, černušky a rozsekanej slnečnice. (Stačí aj jeden druh.)
6. Podávame na zohriatom tanieri. Na styling a dochutenie nastrúhame hoblinky kôry z bio citróna (limetky, pomaranča) a nastriháme listy mladej cvikly, šalátu či použijeme klíčky.
Tip: Mangold použijeme aj so stonkami. Stonky nasekáme a osmažíme ich na tuku spolu s cícerom a so sójou, listy použijeme podľa návodu. Namiesto mangoldu môžeme použiť špenát, medvedí cesnak, listy kalerábu, batat či rukolu. Isto budú skvelé aj čierny kel alebo červená kapusta.
![obed s ryžou rýchly obed recept](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/ryza_s_cicerom.jpg)
![vegánske jedlo niečo rýchle na obed](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/rychly_obed_ryza_cicer_soja_mangold.jpg)
Výživné recepty na rôzne príležitosti nájdeš aj v našich knihách:
Aké chutné vegánske jedlá si môžeš skúsiť pripraviť?
Šošovicovo-feniklové ragú: rýchly obed do 20 minút aj pre vegánov
Pečená mrkvovo-karfiolová polievka s kokosovým mliekom
Sladko-pikantná karí tekvicová nátierka vhodná k pečivu ale aj ako dip k zelenine či mäsu
Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.