Šošovicovo-feniklové ragú: rýchly obed do 20 minút aj pre vegánov

Ak máme v zásobe zavarenú šošovicu, prípadne si zásoby v konzerve držíme v komore, tento recept nám príde vhod ako „rýchlovka“. Ak strukovinu nemáme predvarenú, najskôr si uvaríme cca 300 g iba v slanom náleve s bobkovým listom. Po uvarení scedíme, prelejeme studenou vodou, aby sa ďalej šošovica nehriala, a odložíme do misky. Podobne urobíme s cícerom, ak nemáme z konzervy, sterilizovaný z pohára a pod. Náhradou alebo výmenou cícera môžu byť biela fazuľa, sója alebo lúpaný bôb.

Čas prípravy: s uvarenou šošovicou 15-20 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 1-2 lyžice kokosového tuku
  • 1 väčšiu šalotku
  • 200 g čerstvej feniklovej hľuzy
  • 300 g uvarenej zelenej alebo klasickej šošovice
  • 100 g uvareného cícera
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžicu (môže byť aj viac) mletej sladkej papriky
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 mladú cuketu
  • 1 lyžičku semienok černušky
  • pár paprík padrone alebo očistenú ačokču či paradajku − voliteľné

Ako budeme postupovať?

1. Na rozpálenej panvici podusíme nadrobno nakrájanú šalotku.

2. Pridáme na kocky nasekaný fenikel (vňať z neho si zatiaľ odložíme na záver).

3. Podusíme 1-2 minúty a pridáme predvarenú šošovicu s cícerom. Prehrejeme, pridáme cesnak (môžeme ho rozpučiť alebo pokrájať nadrobno), mletú papriku, soľ a čierne korenie.

4. Premiešame, aby nám paprika neprihorela, ale aby sa rovnomerne premiešala so strukovinou. Povaríme pár minút s trochou vody.

5. Cca za naberačku rozmixujeme a vmiešame späť do zmesi. Mixovaním ragú zahustíme.

6. Pridáme nakrájanú cuketu (dávam aj so šupkou) a aj nasekanú feniklovú vňať. Prehrejeme len pár minút.

7. Ak ste sa ako my rozhodli pridať aj pár zelených papričiek padrone, umyte ich, prekrojte a pridajte v čase ako cuketu. Môžete ich však aj ugrilovať a pridať navrch spolu s černuškou. Rovnako dobre chutia v ragú aj ačokča, malá paprika, alebo upečené paradajky.

8. K jedlu je skvelé podávať opečenú bagetu alebo chrumkavé toasty, napríklad aj potreté cesnakom. Alebo tortilly či chlebové placky rôzneho druhu.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 400 kJ

333 kcal

11 g 43 g 17 g 13 g

šošovicové ragú

Prajem dobrú chuť :-)!

 

Fantastické recepty nájdeš aj v našich knihách:

rychly zdravy obed

 

Aj tieto recepty by sa ti mohli zapáčiť:

Hubovo-šošovicové ragú so zeleninovou kašou: tip na zdravý vege obed

Hubové ragú s krúpami a jogurtové placky ako príloha: tip na vegetariánsky obed

Výživná krémová hokkaido polievka s červenou šošovicou, zázvorom a čili

Šošovicová boloňská omáčka na špagety: tip na zdravý obed aj pre vegetariánov

Tip na rýchly zdravý obed do 25 minút: Paradajkovo-šošovicové kari

Henrieta Kundrátová

Článok bol pridaný dňa 07/10/2020 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéReceptyRýchle obedy či večere do 20 minútVegan   |   Autor: Henrieta Kundrátová

Komentáre