O čiernej rasci
Konzumácia oleja sa využíva pri podpore pri onkologických ochoreniach, pri tráviacich ťažkostiach, pri srdcovo-cievnych ochoreniach.
Na vonkajšie použitie sa v arómoterapii využíva v kombinácii napríklad s benzoe a ružovým olejom na regeneráciu pokožky, pomáha pri liečbe ekzémov. V iných kombináciách s éterickými olejmi je výborný pri ochoreniach priedušiek, pri zlepšení dýchania. Ak by sme skombinovali éterický olej z Ho-Sho (cinnamomum camphora) a rastlinný olej z čiernej rasce, vznikne nám výborná podpora pri respiračných ťažkostiach aj pre deti (na potieranie hrudníka vpredu aj vzadu). Zároveň je takáto kombinácia vo väčšej koncentrácii výraznou úľavou pri reumatických problémoch (vonkajšie využitie).
Ale ako využiť semienka?
Nezabúdaj, že všetkého veľa škodí.
Ak hľadáme pozitívny a liečivý účinok černušky siatej, jej väčšie množstvo užívania by sme mali konzultovať so svojím lekárom. Podobne ako pri iných liečivých rastlinách platí, že množstvo prispôsobujeme veku a zdravotnému stavu, rovnako aj dĺžku aktívneho užívania – najmä užívanie oleja vnútorným spôsobom je vhodné odobriť lekárom.
Zaujímavé infošky aj o koreninách a množstvo ďalšieho sme schovali aj do nového Fitness diára 2021:
Aj do týchto jedál sa super hodí spomínaná černuška:
Zvýšila sa ti ryža? Využi ju na rýchly obed s cícerom vhodný aj pre vegánov
Šošovicovo-feniklové ragú: rýchly obed do 20 minút aj pre vegánov
Pečená mrkvovo-karfiolová polievka s kokosovým mliekom
Zdroje: internet, herbáre domácej knižnice a vlastné pozitívne skúsenosti
Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.