Zvýšila sa ti ryža? Využi ju na rýchly obed s cícerom vhodný aj pre vegánov

Toto jedlo som pripravila na objednávku mojej kamarátke Katke. Volala mi, že má po oslave veľa zvyšnej ryže a netuší, čo z nej má pripraviť. Došla s hrncom ku mne a z úrody našej záhrady sme vyčarovali toto výživné a chutné jedlo. Navyše je veľmi variabilné a žiari sezónnymi ingredienciami, ktoré si vieme počas roka upraviť podľa dostupnosti.

Čas prípravy: 20 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 1 lyžicu kokosového oleja
  • 250 g cícera (predvareného)
  • 200 g mrazených sójových bôbov
  • 400 g ryže basmati
  • 1 lyžicu mletej červenej papriky alebo exotickej korenenej zmesi (garam masala, arabská zmes − podľa chutí)
  • 1 dl teryaki omáčky/alebo sójovej omáčky − vegánska verzia
  • 10 strukov ačokče
  • 1 strúčik cesnaku
  • 10 listov mangoldu
  • 1 lyžičku čierneho sezamu
  • 1 lyžičku černušky
  • 1 lyžičku slnečnicových zrniečok
  • bio citrón (použijeme kôru)
  • morskú/himalájsku soľ

Ako budeme postupovať?

1. Na horúcej panvici zohrejeme kokosový tuk a osmažíme cícer so sójou.

2. Pridáme ryžu, červenú papriku a prehrejeme tak, aby sa paprika rovnomerne rozložila. Ak použijete vami vybranú korenenú zmes, papriku môžete vynechať.

3. Prilejeme teryaki omáčku a premiešame. Prehrejeme cca 4-6 minút, aby sa ingrediencie prepojili.

4. Pridáme očistenú ačokču, roztlačený cesnak a nasekané listy mangoldu.

5. Znovu premiešame, prehrejeme cca 5 minút a pridáme semienka sezamu, černušky a rozsekanej slnečnice. (Stačí aj jeden druh.)

6. Podávame na zohriatom tanieri. Na styling a dochutenie nastrúhame hoblinky kôry z bio citróna (limetky, pomaranča) a nastriháme listy mladej cvikly, šalátu či použijeme klíčky.

 

Tip: Mangold použijeme aj so stonkami. Stonky nasekáme a osmažíme ich na tuku spolu s cícerom a so sójou, listy použijeme podľa návodu. Namiesto mangoldu môžeme použiť špenát, medvedí cesnak, listy kalerábu, batat či rukolu. Isto budú skvelé aj čierny kel alebo červená kapusta.

rýchly obed recept

 

niečo rýchle na obed

Verím, že bude chutiť aj tebe ;-)!

 

Výživné recepty na rôzne príležitosti nájdeš aj v našich knihách:

 

Aké chutné vegánske jedlá si môžeš skúsiť pripraviť?

Šošovicovo-feniklové ragú: rýchly obed do 20 minút aj pre vegánov

Pečená mrkvovo-karfiolová polievka s kokosovým mliekom

Sladko-pikantná karí tekvicová nátierka vhodná k pečivu ale aj ako dip k zelenine či mäsu

Henrieta Kundrátová

Článok bol pridaný dňa 16/10/2020 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéReceptyRýchle obedy či večere do 20 minútVegan   |   Autor: Henrieta Kundrátová

Komentáre