Zapekaný baklažán s kuracím mäsom: tip na zdravý obed či večeru plnú bielkovín
Baklažán, zeleninka podobná cukete, ktorá sa líši svojou krásnou tmavofialovou farbou a trošku horkou chuťou. Horkú chuť však z neho vieme ľahko dostať tak, že ho posolíme a necháme postáť. Soľ horkosť vytiahne. Táto zelenina parádne podporuje činnosť mozgu a srdiečka. A jeho fialová farba nám prezrádza, že sa v jeho šupke nachádzajú antioxidanti. Keď baklažán, ktorý je nízkokalorický spojíme v recepte s kuracím mäskom, dostaneme super obed či večeru plnú bielkovín. Vyskúšaj tento jednoduchý recept. :-)
Doba prípravy: 60 minút
Čo budeme potrebovať na 8 ks (2 porcie)?
- 1 baklažán
- 300 g kuracích pŕs
- morskú/himalájsku soľ
- 4 ks cesnaku
- grilovacie korenie bez glutamánov (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 2 vajíčka
- olej na potretie formy (napr. kvalitný repkový, môže byť značka Flaviol)
- 120 g syra na posypanie
Ako budeme postupovať?
1. Baklažán nakrájame na jemné plátky a osolíme, aby zmäkol.
2. Kuracie prsia nakrájame na malinké kúsky. Vložíme do misy, ochutíme soľou, cesnakom a korením na grilovanie.
3. Pridáme vajíčka a všetko spolu dobre premiešame.
4. Formu na muffiny vytrieme repkovým olejom. Do každej formičky vložíme po obvode nasolený baklažán.
5. Takto pripravíme 8 formičiek. Keď je baklažán nachystaný, polievkovou lyžicou plníme formičky kuracou zmesou.
6. Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 25 minút.
7. Nakoniec pred dopečením posypeme každú formičku nastrúhaným syrom a dopekáme ešte 10 minút, kým nie je syr zlatistý.
8. Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať s opečeným domácim chlebíkom, alebo zeleninovým šalátom.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
485 kcal
2 025 kJ |
14 g | 73 g | 13 g | 4 g |
Prajem dobrú chuť! :-)
Recepty na raňajky, obedy aj večere pre fitness nadšencov nájdeš aj v knihe Z fitka do kuchyne 2:
Baklažán nájdeš aj v týchto receptoch:
Mini pizza koláčiky z baklažánu – skvelý tip na večeru ale aj pohostenie pre návštevy
Plnený baklažán – ľahký obed aj večera
Bryndzovo-baklažánové slimáčiky – perfiš tip na májovú večeru
Článok bol pridaný dňa 10/05/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéJedlá z mäsaPotréningovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 roka | Autor: Júlia Rašlová