Zapekaný baklažán s kuracím mäsom: tip na zdravý obed či večeru plnú bielkovín

Baklažán, zeleninka podobná cukete, ktorá sa líši svojou krásnou tmavofialovou farbou a trošku horkou chuťou. Horkú chuť však z neho vieme ľahko dostať tak, že ho posolíme a necháme postáť. Soľ horkosť vytiahne. Táto zelenina parádne podporuje činnosť mozgu a srdiečka. A jeho fialová farba nám prezrádza, že sa v jeho šupke nachádzajú antioxidanti. Keď baklažán, ktorý je nízkokalorický spojíme v recepte s kuracím mäskom, dostaneme super obed či večeru plnú bielkovín. Vyskúšaj tento jednoduchý recept. :-)

Doba prípravy: 60 minút

Čo budeme potrebovať na 8 ks (2 porcie)?

  • 1 baklažán
  • 300 g kuracích pŕs
  • morskú/himalájsku soľ
  • 4 ks cesnaku
  • grilovacie korenie bez glutamánov (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 2 vajíčka
  • olej na potretie formy (napr. kvalitný repkový, môže byť značka Flaviol)
  • 120 g syra na posypanie

Ako budeme postupovať?

1. Baklažán nakrájame na jemné plátky a osolíme, aby zmäkol.

2. Kuracie prsia nakrájame na malinké kúsky. Vložíme do misy, ochutíme soľou, cesnakom a korením na grilovanie.

3. Pridáme vajíčka a všetko spolu dobre premiešame.

4. Formu na muffiny vytrieme repkovým olejom. Do každej formičky vložíme po obvode nasolený baklažán.

5. Takto pripravíme 8 formičiek. Keď je baklažán nachystaný, polievkovou lyžicou plníme formičky kuracou zmesou.

6. Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 25 minút.

7. Nakoniec pred dopečením posypeme každú formičku nastrúhaným syrom a dopekáme ešte 10 minút, kým nie je syr zlatistý.

8. Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať s opečeným domácim chlebíkom, alebo zeleninovým šalátom.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
485 kcal

2 025 kJ

14 g 73 g 13 g 4 g

baklažán

 

recepty z kuracich prs

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Recepty na raňajky, obedy aj večere pre fitness nadšencov nájdeš aj v knihe Z fitka do kuchyne 2:

obed

 

Baklažán nájdeš aj v týchto receptoch:

Mini pizza koláčiky z baklažánu – skvelý tip na večeru ale aj pohostenie pre návštevy

Plnený baklažán – ľahký obed aj večera

Bryndzovo-baklažánové slimáčiky – perfiš tip na májovú večeru

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 10/05/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéJedlá z mäsaPotréningovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 roka   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre