Baklažán obsahuje vysoký podiel vody, preto ide o vodnatú a veľmi ľahkú zeleninu, ktorá dokáže podporiť chudnutie a hlavne naše zdravie. Pre mňa bol baklažán vždy nepreskúmanou a záhadnou zeleninou, tak som trocha pátrala po jeho vlastnostiach a musím povedať, že som spravila dobre. Nielenže sa mi tak otvoril priestor k vytvoreniu nového receptu, ale pridala som si ho do môjho jedálnička ako ďalšiu veľmi zdravú potravinu, z ktorej bude mať moje telo radosť. Prečo? Pomáha upraviť vysokú hladinu cholesterolu v krvi, je bohatý na vlákninu, silné prírodné antioxidanty, vitamín B a železo. Vyskúšajte tento parádny recept na plnený baklažán, ideálny napríklad aj ako večera po cvičení :).
Ako na to ?
1
Najprv si urobíme z paradajok, cesnaku, oregana a soli paradajkovú salsu. Postupovať môžeme ako v predchádzajúcom recepte.
2
Baklažány si prekrojíme na polovicu a odstránime zelenú stonku. Stred vydlabeme malou lyžičkou a vnútro odložíme do misky.
3
Prekrojené baklažány vložíme do zapekacej misy, prípadne na plech. Vydlabané vnútro potrieme trochou olivového oleja.
4
Je čas urobiť si plnku: mäso si nakrájame na malé kúsky, ktoré vložíme do tej istej misky, kde sme dali vnútro baklažánov a pridáme soľ, bazalku a vaše obľúbené korenie na mäso.
5
Mäsovú plnku dozlatista opečieme na teflónovej panvici, a následne zmesou naplníme baklažány, ktoré nás čakajú na plechu.
6
Polejeme ich paradajkovou omáčkou a nakoniec posypeme nastrúhaným parmezánom. Zakryjeme ich. Ak pečieme na plechu, tak ich zakryjeme alobalom.
7
Pečieme na 180 stupňoch, pokým baklažány nezmäknú, približne 40-45 minút.
8
Ja som baklažány jedla so zeleninou a slnečnicovými semiačkami a môžem len a len odporučiť.
Som študentka vysokej školy, ktorá má veľa záľub a jednou z nich je práve varenie. Varenie milujem, baví ma a napĺňa. Rada s jedlom experimentujem, skúšam nové recepty a následne ho fotím. V poslednej dobe sa obzvlášť venujem zdravým jedlám a zdravému životnému štýlu.