Všetky

Zapekaná krémová ryža so šampiňónmi a špenátom

Recepty
50 min
4 porcie
kremova ryza
Potrebujeme:
  • Na zapekanú ryžu:
  • 1 cibuľu nakrájanú na kocky
  • 250 g šampiňónov nakrájaných na kúsky
  • 190 g sušených paradajok
  • morskú/himalájsku soľ
  • korenie (rascu, červenú papriku, rozmarín, čierne mleté korenie...)
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 1 ½ šálky uvarenej ryže
  • 200 g cottage syru
  • 200 g jogurtu
  • 1 vajíčko
  • 1 šálku nastrúhaného parmezánu
  • Na posýpku:
  • 2-3 krajce obľúbeného chleba natrhaného na kúsky
  • 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžičku sušeného tymianu
  • 15 ml olivového oleja

Toto je recept, ktorý si môžeš prispôsobiť podľa chuti, nálady alebo podľa toho, čo máš v chladničke.

Jednoduchý a chutný. 😊

Tento pekáč možno podávať ako vegetariánske jedlo alebo ako prílohu k mäsku.

Tak neváhaj a priprav si zapekanú ryžu buď podľa receptu, alebo si ho prispôsob podľa seba.

Ako na to?
1
Najprv si pripravíme posýpku. Skombinujeme chlieb, petržlen a tymian a rozmixujeme nahrubo v kuchynskom robote. Potom polejeme olivovým olejom a odložíme bokom.
2
Rúru si predhrejeme na 170 ˚C.
3
Vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote opražíme cibuľku dozlata.
4
Pridáme šampiňóny, sušené paradajky, okoreníme a opekáme 5 minút.
5
Pridáme nakrájaný špenát a opekáme 1-2 minúty.
6
Pridáme ryžu a miešame, kým sa všetko nespojí.
7
V miske si zmiešame cottage syr, jogurt, vajíčko a parmezán a pridáme zmes k ryži. Všetko spolu premiešame.
8
Vymastíme si jemne pekáč. Pridáme doň ryžu a dáme zapiecť.
9
Po 20 minútach pridáme do pekáča posýpku a pečieme ešte 5-10 minút.
10
Podávame samotné, so šalátom alebo ako prílohu k mäsu.

TIP: Namiesto posýpky možno použiť nastrúhaný syr. Do receptu môžete pridať pokojne mäsko a skombinovať zeleninu, ktorú máte radi.

zapekaná ryža recept
zapekana ryza

Nech ti chutí! 😊

Inak, vieš, že aj kúpou členstva (na rok) u nás získavaš knihu so zdravými receptami? Pozri si aj ďalšie benefity, ktoré máme pre našich členov a pridaj sa k nám:

darcek
Antónia Puškášová
Redaktor vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Kategórie

ReceptyVegetariánskeryžavegetariánske