Väčšina z nás môže súhlasiť: čínske jedlo so sebou je chutné! Našťastie takmer vždy existujú spôsoby, ako dať svojmu obľúbenému receptu zdravšiu podobu!
Jedným zo spôsobov, ako to urobiť, je vyrábať si omáčky a dresingy doma. Omáčky kupované v obchode majú často dlhý zoznam tajomných ingrediencií, takže príprava vlastnej ti umožňuje presne vedieť a kontrolovať, čo dávaš do svojho jedla a tela.
Ďalšou skvelou metódou na zníženie kalórií je rozhodnúť sa pre pečenie a nie vyprážanie, kedykoľvek je to možné. V tomto recepte sú obe tieto veci a výsledok je vynikajúci. Domáce je zdravšie.
Ako na omáčku?
1
V malom hrnci zmiešame sójovú omáčku, med, ½ šálky vody a cesnakový prášok.
2
Privedieme do varu. Kým sa omáčka varí, zmiešame poslednú ¼ šálky vody a kukuričného škrobu v malej miske. Dobre vyšľaháme a za stáleho miešania postupne prilievame do vriacej omáčky.
3
Znížime teplotu a pokračujeme v miešaní omáčky, kým nezhustne. Odstránime z tepla a odložíme.
Ako na zapekanú ryžu?
1
Predhrejeme si rúru na 200 ˚C.
2
Vo veľkej panvici zohrejeme olej na strednom ohni. Po zahriatí pridáme kuracie mäso nakrájané na kocky a opečieme do zlatista. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a potom restujeme, kým cibuľa nezmäkne, asi 5 minút.
3
Pridáme uvarenú ryžu a zvyšné ingrediencie.
4
Zalejeme omáčkou a miešame, kým nie sú všetky ingrediencie obalené. Potom preložíme do pripravenej zapekacej misy.
5
Pečieme 30 minút alebo kým nie je kura upečené a zelenina mäkká, ale nie kašovitá. Podávame ihneď.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
292 kcal
1225 kJ
T:
3 g
B:
30 g
S:
35 g
V:
4 g
Nech ti chutí 😊!
Inak, vieš, že aj kúpou členstva (na rok) u nás získavaš knihu so zdravými receptami? Pozri si aj ďalšie benefity, ktoré máme pre našich členov a pridaj sa k nám:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz