Výborný rýchly obed, pomocou ktorého prepašuješ na tanier kel aj deťom. Dôležité v tomto recepte je zvoliť naozaj kvalitnú basmati ryžu, ktorá sa nelepí a je chutnejšia ako klasická ryža. Kel patrí medzi najzdravšie suroviny vôbec, je plný vitamínov C, K či A, no často naň v našom jedálničku zabúdame, čo je škoda. Bojuje proti vysokému cholesterolu a je skvelou potravinou pri redukcii hmotnosti, keďže má veľmi nízky obsah kalórií. Do tohto receptu je zakomponovaný veľmi jednoducho a chutí naozaj skvelo. :-)
Ako na to?
1
Očistíme cibuľu a cesnak a nakrájame ich na malé kúsky.
2
Je ideálne, ak sme kúpili šunku vcelku a vieme ju nakrájať na kocky.
3
Šampiňóny olúpeme a nakrájame na plátky.
4
Kel umyjeme a nakrájame na pásiky.
5
Do hrnca s vriacou vodou dáme variť basmati ryžu a uvaríme ju domäkka. Vodu, v ktorej sa ryža varí samozrejme osolíme.
6
Kým sa varí ryža, pripravíme väčšiu panvicu alebo wok a rozpálime olivový olej, na ktorom opražíme cibuľu a cesnak do zlatista.
7
Následne pridáme nakrájanú šunku a chvíľu pražíme na strednom stupni. Následne pridáme šampiňóny a pražíme ďalších cca 5 minút. Zmes osolíme a okoreníme.
8
Nakoniec pridáme do panvice nakrájaný kel, panvicu zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť cca 10 minút, kým kel nezmäkne. Necháme ho však trochu chrumkavý.
9
Na záver k zeleninovej panvičke pridáme uvarenú ryžu a všetko poriadne premiešame.
Tip: Ryžu môžeme na tanieri ozdobiť napr. strúhaným parmezánom či podobným syrom.
Prajem dobrú chuť! :-)
Ďalšie chutné recepty na všetky príležitosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov