Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Vynikajúci kváskový posúch so smotanou ako od babičky

45 min
20 porcií
kváskový posúch

Potrebujeme: 

  • Na rozkvas:
  • 2 lyžice ražného kvásku
  • 150 ml vlažnej vody
  • 150 g ražnej múky (ja používam múku na kváskovanie)
  • Na cesto:
  • 300 g polohrubej špaldovej múky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžičky morskej/himalájskej soli
  • 180 ml vlažnej vody
  • Na potretie:
  • 250 g kyslej smotany
  • 2 lyžice bieleho jogurtu (napr. gréckeho)
  • 1 celú hlavičku cesnaku
  • morskú/himalájsku soľ
  • pažítku
  • oregano
  • tymian
kváskový posúch

Milujem piecť z kvásku. Spomenula som si na mamin smotanový posúch, a tak mi napadlo urobiť jeho kváskovú verziu. Jeho príprava je síce o niečo dlhšia, ale chuťovo je výnimočný. A čo je najlepšie, cesto môžeš použiť aj ako základ na pizzu alebo slivkový posúch. Je príjemne chrumkavý a voňavý. Tak smelo do kváskovania. ;-)

Ako na to?

1

Večer z kvásku, vody a múky pripravíme rozkvas, ktorý dobre premiešame a necháme kysnúť 12 hodín.

2

Po dvanástich hodinách pridáme k rozkvasu špaldovú múku, olivový olej, soľ a vodu. Cesto dobre vypracujeme a necháme kysnúť 4 hodiny.

3

Po vykysnutí cesto vyberieme z misky na dobre pomúčenú dosku a jemne rozvaľkáme.

4

Plech vytrieme olejom, vysypeme múkou a preložíme rozvaľkané cesto. Rukami ešte rovnomerne roztiahneme cesto po celom plechu.

5

V miske zmiešame smotanu, jogurt, pretlačený cesnak a soľ.

6

S takto pripravenou zmesou potrieme vrch cesta a posypeme nasekanou pažítkou a bylinkami.

7

Pripravený osúch vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme 35 minút.

8

Po dopečení osúch potrieme ešte olivovým olejom.

Tip: Osúch môžeme podávať s polievkou alebo zeleninovým šalátom.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

143 kcal

603 kJ

T:

4 g

B:

5 g

S:

20 g

V:

5 g

posuch
osuch recept
Prajem dobrú chuť! :-)
 
Pripraviť si môžeš aj niečo z receptov z našich kníh:
recepty
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.