Milujem piecť z kvásku. Spomenula som si na mamin smotanový posúch, a tak mi napadlo urobiť jeho kváskovú verziu. Jeho príprava je síce o niečo dlhšia, ale chuťovo je výnimočný. A čo je najlepšie, cesto môžeš použiť aj ako základ na pizzu alebo slivkový posúch. Je príjemne chrumkavý a voňavý. Tak smelo do kváskovania. ;-)
Ako na to?
1
Večer z kvásku, vody a múky pripravíme rozkvas, ktorý dobre premiešame a necháme kysnúť 12 hodín.
2
Po dvanástich hodinách pridáme k rozkvasu špaldovú múku, olivový olej, soľ a vodu. Cesto dobre vypracujeme a necháme kysnúť 4 hodiny.
3
Po vykysnutí cesto vyberieme z misky na dobre pomúčenú dosku a jemne rozvaľkáme.
4
Plech vytrieme olejom, vysypeme múkou a preložíme rozvaľkané cesto. Rukami ešte rovnomerne roztiahneme cesto po celom plechu.
5
V miske zmiešame smotanu, jogurt, pretlačený cesnak a soľ.
6
S takto pripravenou zmesou potrieme vrch cesta a posypeme nasekanou pažítkou a bylinkami.
7
Pripravený osúch vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme 35 minút.
8
Po dopečení osúch potrieme ešte olivovým olejom.
Tip: Osúch môžeme podávať s polievkou alebo zeleninovým šalátom.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
143 kcal
603 kJ
T:
4 g
B:
5 g
S:
20 g
V:
5 g
Pripraviť si môžeš aj niečo z receptov z našich kníh:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.