Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Najjednoduchší recept na domáci kváskový chlieb. PS: Vhodný aj pre najmenšie deti

16 porcií
chlebík z kvásku

Potrebujeme: 

  • Na rozkvas:
  • 1 lyžicu kvásku (ak kvások nemáš, môžeš si vytvoriť vlastný podľa tohto návodu, alebo existujú kváskové mapy, ktoré ti ukážu, či sa niekde v tvojom meste nenachádza osôbka zdieľajúca vlastný kvások)
  • 90 g ražnej celozrnnej múky (ja používam značku Biomila alebo Bioharmonie)
  • 90 g vlažnej vody
  • Na chlebík:
  • 150 g rozkvasu
  • 300 g vlažnej vody
  • 450 g múky podľa vlastnej preferencie (ja kombinujem špaldovú hladkú, pšeničnú chlebovú a ražnú celozrnnú v rôznych pomeroch. Chlebík sa dá spraviť pokojne len zo špaldovej bielej hladkej, ak je pripravovaný pre najmenšie detičky. Vtedy nie je vhodné používať celozrnné múky.)
  • 1,5 lyžičky himalájskej soli (ak pečieš pre dospelých, pokojne môžeš dať aj 2 lyžičky)
  • 2 lyžice rasce
chlebík z kvásku

Už dlho sa chystáš kváskovať, ale stále ti chýba posledné nakopnutie? Naozaj to nie je také náročné ako sa ti môže zdať. Chce to len tréning, dobrý recept a načasovanie. V tomto postupe ti ukážem krok za krokom ako na to. Mojou motiváciou bola dcérka Alžbetka, ktorej som odmietala dávať pečivo z obchodov, tak som si začala piecť vlastné. Inak by som sa asi tiež nikdy nerozhýbala. Tento chlebík jedla cca od 1. roka a pečiem ho pravidelne aj viackrát za týždeň. S minimom námahy a maximálnym pôžitkom. Chrumkavé voňavé s láskou pripravené raňajky môžeš pripraviť pre svoj16u rodinu už zajtra. Ideme na to? :-)

Čas prípravy

  • 5-7 hodín (podľa teploty v miestnosti)rozkvas
  • 10 minút + 2,5 - 3 hodinypríprava cesta a prvé kysnutie
  • cca 10 hodíndruhé kysnutie v chladničke
  • 30 minútpečenie

Ako na to?

1

Pripravíme si rozkvas. Do 0,7 l zaváraninového pohára dáme 1 lyžicu kvásku, 90 g múky a 90 g vlažnej vody.

2

Zmes zamiešame, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Pri izbovej teplote je rozkvas hotový za pár hodín. Po tomto čase narastie a začnú sa v ňom tvoriť bublinky. Ak si chceš byť naozaj istá, že je rozkvas pripravený, kúsok odober a vlož do pohára s vodou. Ak bude kvások plávať na povrchu, môžeš pripravovať chlebík. (rozkvas si robím okolo 13:00 hod)

3

Z rozkvasu odoberieme 150 g a zvyšok uskladníme v chladničke na ďalšie pečenie (ja si ho nechávam zatvorený v menšej sklenenej nádobke). Do rozkvasu pridáme vodu, múku, soľ a rascu.

4

Cesto dobre prehnetieme buď ručne alebo v kuchynskom robote. (Cesto začnem miesiť medzi 19-20:00 hod.)

5

Necháme ho asi 2 hodiny kysnúť zakryté utierkou. Počas tejto doby cesto niekoľkokrát preložíme, ako keby sme chceli vytvoriť batôžtek. Postačí 2-3x. Ak sa lepí, ruky si namočíme do vody.

6

Následne cesto premiestnime na pracovnú dosku, kde ho pár minút hnetieme do tvaru ošatky, v ktorej bude finálne kvasiť. (tento krok robím okolo 22-23:00 hod)

7

Cesto premiestnime do ošatky vysypanej ryžovou múkou alebo škrobom. Dávame pozor, aby boli spoje smerom nahor.

8

Osvedčilo sa mi nechať cesto finálne kvasiť v chladničke. Nechávam ho tam cez noc a ráno je chlebík pripravený na pečenie.

9

Ráno rozohrejeme rúru na 250°C. Vložíme do nej plech, na ktorom budeme chlebík piecť a na spodok rúry umiestnime starý plech, do ktorého vlejeme vodu na zaparenie. (chlebík pečiem okolo 7-8:00 hod)

10

Vykvasený chlebík preklopíme na papier na pečenie, narežeme ho ostrým nožom a čo najrýchlejšie premiestnime do rozpálenej rúry. Ideálne je naliať v tejto fáze, čo najrýchlejšie pohár vody do spodného plechu a rýchlo rúru zavrieť. Tento spodný plech slúži na zaparenie.

11

Takto pečieme 10 minút a bochník by mal krásne narásť. Po tejto dobe opatrne vytiahneme spodný plech s vodou z rúry a chlebík dopekáme na 200-220°C asi 20 minút.

12

Či je chlebík upečený, zistíme, ak na spodok bochníka zaklopeme a ozve sa dutý zvuk. Vtedy ho vytiahneme a necháme vychladnúť na mriežke.

13

Krájame ho, až keď úplne vychladne a skladujeme v ľanovom vrecku alebo kuchynskej utierke.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

119 kcal

497.896 kJ

T:

0.7 g

B:

5 g

S:

22 g

V:

3 g

kváskový chlieb
domaci chlieb
kváskový chlieb recept

Hotovo, voňavý chlebík je na svete! Už len natrieť poctivým maslom alebo domácou nátierkou a krásne ráno sa môže začať. Dobrú chuť!. :-)

Tipy na zdravé nátierky na raňajky, alebo pre návštevy nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

zdravé recepty
Fotka autora
Romana Cibulková
Redaktor vo Fitshaker

Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.