Doba prípravy: 10-12 hodín na rozkvas, 4 hodiny kysnutie cesta, 1,5 hodiny kysnutie na plechu, 50 minút pečenie
Čo budeme potrebovať na 24 ks?
- 2 lyžice kvásku
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 150 ml vlažnej vody
Na cesto:
- 300 g rozkvaseného kvásku
- 300 g hladkej špaldovej múky + na pomúčenie dosky
- 200 g bieleho jogurtu
- 80 ml olivového oleja
- 1 lyžičku trstinového cukru
Na náplň:
- 150 g bio kečupu (príp. paradajkového pretlaku)
- morskú/himalájsku soľ
- sušené bylinky (tymian, oregano, bazalka)
- 200 g strúhaného kvalitného tvrdého syra
Na potretie:
- 1 vajíčko
Na posypanie:
- slnečnicové semienka
Ako budeme postupovať?
2. Po 12-tich pridáme k rozkvasu múku, jogurt, olej a cukor. Všetko spolu dobre vymiesime.
3. Miesime dovtedy, až kým sa cesto nezačne oddeľovať od misky. Vtedy vieme, že je cesto dobre vymiesené a necháme pri izbovej teplote kvasiť 4 hodiny.
4. Po vykysnutí cesta pomúčime dosku múkou tak, aby sa nelepilo. Cesto vyberieme na dosku, premiesime a rozdelíme na tri časti.
5. Každú časť rozvaľkáme do kruhu tak, aby malo cesto hrúbku cca 5 mm.
6. Cesto potrieme kečupom, osolíme, posypeme sušenými bylinkami a strúhaným syrom. Trochu syru odložíme bokom, použijeme ho na posypanie vrch rožkov.
7. Kruh rozkrájame na osem dielov ako keď krájate tortu. Každý diel stočíme od najširšej časti do stredu a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
8. Rovnako postupujeme aj u zvyšných dvoch častí cesta.
9. Takto pripravené rožteky necháme na plechu kysnúť ešte 1,5 hodiny.
10. Pred pečením ich natrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme slnečnicovými semienkami.
11. Vložíme do vyhriatej rúry na 250°C a pečieme 10 minút. Potom znížime teplotu na 180°C a dopekáme ešte 40 minút.
12. Nakoniec pred dopečením posypeme rožky syrom a dopekáme 5 minút.
TIP: Rožky môžeme pripraviť aj v sladkej verzii. Stačí z cesta vynechať soľ a na náplň použiť napríklad domáci džem.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
657 kJ 156 kcal | 7 g | 15 g | 6 g | 2 g |
Zaujímavé recepty na desiatu nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:
Ďalšie tipy na desiatu:
Plnená špenátová tortila - naplň si ich tým, čo máš najradšej
Zdravý koláč s brokolicou a hráškom - príprava ti zaberie len 30 minút
Cícerové bosniaky z jednozrnky - natri ich domácou nátierkou a je o super desiata
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.