V minulosti bol pre mňa kváskový chlieb veľkou výzvou. Dnes stačí, ak si zariadim čas tak, aby som sa mohla okrem pečenia chlebíka venovať aj iným veciam. Domáci chlieb je najlepšia alternatíva, keď si chceme dopriať sacharidy, hlavne vtedy, ak používame celozrnnú kvalitnú múku. Môžeme si ho natrieť tým, na čo máme chuť. Ja som k tomuto chlebíku pripravila zeleninovú nátierku, ktorá sa naozaj vydarila.
Čas prípravy
- 10 - 12 hodínpríprava rozkvasu
- 10 - 15 minút + 4 hodinypríprava chlebíka + kysnutie
- 55 minútpečenie
Ako na to?
1
Z kvásku, vody a múky si pripravíme rozkvas, ktorý necháme kysnúť 10-12 hodín.
2
Keď je rozkvas hotový, pridáme k nemu múku, olivový olej, vodu, semienka, nakrájané olivy a sušené paradajky.
3
Nakoniec pridáme soľ a cesto dobre vymiesime.
4
Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť ešte cca 4 hodiny.
5
Po vykysnutí formu o rozmere 30 x 12 cm vystelieme papierom na pečenie a vylejeme cesto.
6
Vložíme do vyhriatej rúry na 250°C a pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 180°C a dopekáme ešte 45 minút.
7
Po upečení potrieme vodou.
8
Zatiaľ kým sa pečie chlieb, urobíme nátierku.
9
Kaleráb a mrkvu ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Osolíme a necháme chvíľu odstáť.
10
Potom zmes zbavíme prebytočnej vody a pridáme nastrúhaný syr, nakrájaný pór a jogurt.
11
Všetko spolu dobre premiešame a môžeme natrieť na upečený chlieb.
Výživové hodnoty na 1 porciu (1 ks chlebíka a cca 30 g nátierky):
158 kcal
664 kJ
T:
7 g
B:
5 g
S:
18 g
V:
2.7 g
Prajem ti dobrú chuť! :-)
Ďalšie fantastické zdravé recepty na rôzne príležitosti nájdeš aj v našich knihách, Fitness diári či Fitness kalendári:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.