Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Vynikajúce hokkaido gnocchi so smotanovo-šampiňónovou omáčkou

60 min
4 porcie
tekvicové gnocchi

Potrebujeme: 

  • Na cesto:
  • 450 g hokkaido tekvice
  • 1 vajíčko
  • 150 g hladkej špaldovej múky
  • morskú/himalájsku soľ
  • Na omáčku:
  • 250 g šampiňónov
  • 1 cibuľu
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 g syra do 30% tuku v suš.
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 strúčik cesnaku
  • mladú cibuľku na ozdobu
tekvicové gnocchi

Šampiňóny a hokkaido sú moje obľúbené potraviny. Urobila som z nich túto neskutočnú kombináciu, na ktorej si pochutí naozaj každý. Šampiňóny sú málo kalorické, pretože obsahujú vodu. Sú veľmi vhodné aj pri redukcii nadváhy. A tekvica so štipkou špaldovej múky má super sýtiaci efekt. Vyskúšaj a zistíš, že pochutiť si môžeš aj počas dní, keď sa snažíš strážiť si váhu.

Ako na to?

1

Tekvicu umyjeme a nakrájame na kocky. Vložíme do zapekacej misy na papier na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 200 ˚C. Pečieme 20 minút.

2

Po upečení ju vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

3

Zatiaľ si pripravíme omáčku. Šampiňóny očistíme a nakrájame na menšie kúsky.

4

Cibuľu nakrájame na drobno a spolu so šampiňónmi ju orestujeme na rozohriatom oleji.

5

Keď máme cibuľu a šampiňóny hotové, pridáme smotanu na varenie a nastrúhaný syr.

6

Miešame, kým sa syr nerozpustí. Ochutíme soľou a roztlačeným cesnakom.

7

Takto pripravenú omáčku držíme teplú, kým si nepripravíme gnocchi.

8

Do väčšieho hrnca dáme vodu, a kým pripravíme cesto na halušky, začne vrieť.

9

Upečenú a vychladnutú tekvicu vložíme do mixéra a spolu s vajíčkom ju rozmixujeme na kašu.

10

Preložíme do misky, pridáme múku a štipku soli.

11

Vypracujeme cesto, z ktorého na pomúčenej doske urobíme valec, ktorý rozdelíme na päť častí.

12

Z každej časti vyváľame šúľok a nakrájame na približne päťcentimetrové časti.

13

Z každej časti urobíme placku, do ktorej otlačíme zúbky vidličky, a stočíme do valčeka.

14

Takto pripravené gnocchi dáme variť do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, varíme ešte cca 5-10 minút a naberačkou vyberieme.

15

Gnocchi vložíme priamo do omáčky, premiešame, dozdobíme mladou cibuľkou a môžeme podávať.

Tip: Gnocchi sú vhodné aj pre deti od 1 roka, no bez omáčky.

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 300 g):

351 kcal

1477 kJ

T:

14 g

B:

19 g

S:

41 g

V:

7 g

hokkaido gnocchi
smotanovo šampiňónová omáčka na cestoviny
tekvicové gnocchi

Prajem dobrú chuť ;-)!

Nazri aj do našich kníh a ukuchti si niečo zdravé podľa receptov, ktoré tam nájdeš:

fit recepty
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.