Čas prípravy: 30 minút
Čo budeme potrebovať na 3 porcie?
- 300 g hokkaido tekvice
- morskú/himalájsku soľ
- 1 lyžičku mletej rímskej rasce
- olivový olej na pokvapkanie pekáča
- 200 g šalátu, napríklad mix rukoly a poľného šalátu, ale môže byť hoci aj špenát
- 100 g sušených paradajok (bez oleja)
- 100 g syra feta
- 50 g semienok – mix tekvicových a slnečnicových
Na dresing:
- 2 lyžice domáceho medu
- 2 lyžice vínneho octu (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 3 lyžice tekvicového oleja
- trochu vody
Ako budeme postupovať?
2. Takto pripravenú ju pečieme 20 minút pri teplote 190 ˚C.
3. Šalát umyjeme, osušíme a rozdelíme na taniere. Pridáme kúsky sušených paradajok, kúsky syra feta a semienka, ktoré si predtým krátko opražíme na suchej panvici alebo na troške olivového oleja.
4. Na vrch poukladáme pečenú tekvicu a všetko polejeme dresingom. Ten pripravíme tak, že metličkou zmiešame med s vínnym octom a postupne za stáleho miešania prilievame tekvicový olej. Nakoniec ho zjemníme trochou vody.
Tip: Namiesto tekvice môžeme použiť aj batat, prípadne mrkvu ;-).
Aj v knihe Z fitka do kuchyne špeciál III nájdeš skvelé recepty na šaláty a kopec ďalších receptov na všetky možné príležitosti:
Pochutnaj si aj na týchto teplých šalátoch:
Tip na zdravú večeru: pohánkový šalát s cviklou, fetou a orechami
Krúpkový šalát s cviklou a tempehom
Teplý cícerový šalát s tvarohom: rýchla večera do 20 minút
Fantastický teplý jesenný šalát so šošovicou, tekvicou a syrom feta
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov