Doba prípravy: 40 min
Čo budeme potrebovať na 6 porcií?
- ½ hokkaido tekvice
- 2 zemiaky
- 1 cibuľku
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 250 g červenej šošovice
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- ½ mletého čili (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 1 lyžičku mletej údenej červenej papriky
- 700 ml zeleninového vývaru
- 1 lyžičku strúhaného zázvoru (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 200 ml kokosovej smotany
- tekvicové semienka na ozdobenie
Ako budeme postupovať?
2. Cibuľku nakrájame na menšie kúsky a cesnak na pásiky .
3. Na oleji sprudka opražíme cibuľku a po chvíli pridáme aj cesnak.
4. Pridáme zemiaky a tekvicu a zamiešame. Šošovicu premyjeme a pridáme do hrnca.
5. Osolíme a okoreníme, pridáme čili a červenú papriku a zalejeme zeleninovým vývarom.
6. Približne po 20-tich minútach už bude zelenina mäkká. Hrniec položíme z horúcej platne bokom a ponorným mixérom vymixujeme polievku dohladka.
7. Pridáme zázvor a za stáleho miešania vlievame smotanu.
8. Podľa chuti dosolíme a okoreníme. Podávame s tekvicovými semienkami.
Tip: Pokiaľ robíme túto polievku aj malým deťom, vynecháme korenie (čierne, čili a zázvor) a semienka podávame mleté.
Viac chutných receptov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:
Vyskúšaj z tekvice aj tieto recepty:
Omeleta s tekvicou hokkaido - tip na raňajky alebo na večeru
Hokkaido marmeláda - hodí sa nielen na chlebík, ale napr. aj ku syrom
Tekvicové krekry na chrumkanie
Bezlepkový tekvicový koláč
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!