Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Výborné zapekané kuracie mäso s ryžou a cuketou podávané s tzatziki

45 min
4 porcie
kuracie s ryzou a omackou

Potrebujeme: 

  • 500 g kuracích pŕs alebo vykostených stehien
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžicu nasekanej čerstvej petržlenovej vňate (alebo ½ lyžičky sušeného petržlenu)
  • 1 lyžičku nasekaného čerstvého oregana (alebo ½ lyžičky sušeného oregana)
  • 1 lyžičku nasekaného čerstvého tymianu (alebo ¼ lyžičky sušeného tymianu)
  • 1 lyžičku sladkej červenej papriky
  • ¾ lyžičky soli
  • ½ lyžičky drvenej rasce
  • ½ lyžičky cesnakového prášku
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  • ¼ lyžičky kurkumy
  • 1 šálku dlhozrnnej bielej ryže
  • 1 strednú cuketu
  • 2 šálky vývaru/vody
  • --
  • na podávanie
  • tzatziki uhorkovú omáčku
  • pita chlieb
  • nasekané čerstvé bylinky (čerstvý kôpor, bazalku, petržlen alebo pažítku)
  • čerstvý citrón
kuracie s ryzou a omackou

Ak máš rada recepty na kuracie mäso inšpirované Stredomorím, určite vyskúšaj tento chutný, jednoduchý, ale hlavne rýchly recept.

Prečo si toto jedlo zamiluješ:

  • Je ľahké. Kurča stačí nakrájať a vložiť do rúry spolu s cuketou a ryžou. Mäso ani ryžu nie je potrebné vopred dusiť či variť. Všetko sa pečie spolu v jednom!
  • Je zdravé. Jednoduché, ľahké a čerstvé ingrediencie sa spájajú v jedle, ktoré obsahuje čerstvú zeleninu, chudé bielkoviny a minimálne nasýtené tuky.
  • Je chutné. Nebojte sa, je to síce jednoduchá kombinácia no jedlo určite nie je chuťovo nudné. Medzi teplým korením, ako je paprika, kurkuma a rasca, ako aj slanými prísadami, ako je cesnakový prášok a čerstvé bylinky, je tento kurací a ryžový pekáč nabitý chuťou.
  • Je všestranné. Vychutnaj si kuracie mäso a ryžu ako jednoduché jedlo samostatne alebo si k nemu pridaj voliteľné prílohy a nechaj každého člena rodiny, aby si prispôsobil svoju vlastnú kuraciu misku. Moje návrhy na prílohu nájdeš uvedené nižšie aby boli všetci pri stole spokojní!

Ako na to?

1

Pekáč si vymastíme olivovým olejom.

2

Do pekáča si pridáme na menšie kúsky nakrájané mäso, citrónovú šťavu, olivový olej, petržlenovú vňať, oregano, tymian, papriku, soľou, rascu, cesnakový prášok, čierne korenie, kurkumu. Dobre premiešame, aby sa všetko spojilo.

3

Necháme kuracie mäso odležať a marinujeme v bylinkách a koreninách pri izbovej teplote, kým sa predhrejete rúra na 190 °C.

4

Potom k mäsu pridáme neuvarenú ryžu, cuketu nastrúhanú nahrubo a vývar/vodu. Premiešame, aby sa všetko spojilo.

5

Pečieme 35-40 minút alebo kým sa väčšina tekutiny nevstrebe a ryža nezmäkne. Ak je ryža po 40 minútach stále chrumkavá, pekáč zakryjeme a vrátime do rúry na 5-10 minút alebo kým nie je hotová.. Ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou a korením. Podávame poliate s uhorkovými tzatziki, čerstvými bylinkami a citrónom.

Tipy na variácie receptov:

  • Ak nemáme čas marinovať kuracie mäso pred pečením, je to v poriadku. Jedlo bude stále vynikajúce!
  • Vynecháme cuketu ak nechceme mať v miske žiadnu zeleninu.
  • Cuketu môžeme vymeniť za inú zeleninu. Mrazený hrášok alebo kukuricu, mrazenú zeleninovú zmes, dusené nakrájané huby alebo brokolicu. Všetko sú to super možnosti.
  • Pre ešte väčšiu chuť nahradíme ½ šálky kuracieho vývaru suchým bielym vínom.

Návrhy na servírovanie:

Medzi vhodné prílohy patrí omáčka tzatziki, čerstvé citróny, čerstvé bylinky, rýchlo nakladaná červená cibuľa, nakrájané olivy, syr feta, hummus a nakrájaná čerstvá zelenina, ako sú paradajky a uhorky.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

575 kcal

2405.8 kJ

T:

15 g

B:

38 g

S:

70 g

V:

5.6 g

výborné zapekané kuracie rezne

Nech ti chutí 😊.

Objav ďalšie inšpirácie na chutné recepty. Motivuj sa do varenia a pečenia s našimi kuchárskymi knihami. Stačí prekliknúť na náš e-shop a vybrať si.

A teraz navyše prebieha aj 60 %-ná zľava. Tak už neváhaj a využi to 😉!

kucharske knihy
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.