Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Vianočný šťavnatý pomarančový koláč s jablkami

70 min
10 porcií
jablkovo pomarancovy kolac

Potrebujeme: 

  • 3 bio pomaranče
  • 3 vajíčka
  • 150 g trstinového cukru
  • 1 dl oleja (môže byť kokosový, prípadne kvalitný repkový)
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 1 prášok do pečiva bez fosfátov
  • 1 jablko
jablkovo pomarancovy kolac

Iste mi dáš za pravdu, že niektoré vône nám akosi viac pasujú k Vianociam. Škorica, klinčeky, badián, ale pre mňa je to jednoznačne aj pomaranč. A tak som z neho pripravila tento chutný nadýchaný koláč, ktorý ťa vianočne naladí. Odporúčam pripraviť na sviatky 😉.

Ako na to?

1

Z pomarančov ostrúhame kôru a potom ich odšťavíme.

2

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

3

Do druhej misy dáme žĺtky, kôru z pomarančov a cukor, šľaháme, kým sa to nespojí.

4

Potom pridáme pomarančovú šťavu, olej a zašľaháme.

5

Pridáme preosiatu múku aj s práškom do pečiva a zľahka všetko premiešame, aby sa to spojilo.

6

Očistené jablko si nakrájame na mesiačiky a poukladáme na vrch cesta.

7

Na pečenie môžeme použiť plech 20 x 30 cm alebo tortovú formu s priemerom 24 cm, podľa toho, ako chceme koláč nakrájať.

8

Pečieme na 170 ˚C cca 50-55 min. podľa typu rúry.

9

Vrch koláča poprášime práškovým cukrom zmiešaným so škoricou.

Tip: Namiesto odšťavených pomarančov môžeme použiť aj 100 % pomarančový džús, no už to nebude to isté. Pokiaľ nemusíte, nezamieňajte 😉.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

296 kcal

1243 kJ

T:

12 g

B:

6 g

S:

42 g

V:

6 g

pomarančovy kolač

Príjemné maškrtenie 😊!

Fit Ježiško nakupuje na e-shope vo Fitshakeri. Najúp do 14.12. a my ti garantujeme, že sa darček objaví pod vianočným stromčekom:

fitshaker eshop
Fotka autora
Iveta Kašická
Redaktor vo Fitshaker

Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.