Strukovinové jedlá pripravujem veľmi rada, keďže strukoviny dokážu skvele zasýtiť, sú plné bielkovín, vlákniny, zdravej energie a navyše pomáhajú z tela odvádzať prebytočnú vodu. Takže sú ideálnym pomocníkom aj pri formovaní figúry do plaviek. V zime si z nich rada pripravujem rôzne výdatné polievky, no na teplejšie dni by to chcelo niečo... Napríklad výborné čili inšpirované chuťami Mexika.
Toto fazuľové čili je úplne jednoduché na prípravu, úžasne chutné, sýte a zdravé. Je vhodné pre vegetariánov a tiež pre vegánov (ak ho z receptu vynecháš smotanu).
Čas prípravy
- 20 minútpríprava
- 2 hodinyvarenie fazule
- deň pred týmnamáčanie fazule
Ako na to?
1
Fazuľu na noc namočíme do vody.
2
Na druhý deň vylejeme vodu, v ktorej sa namáčala, pridáme čerstvú vodu, soľ, môžeme aj riasu wakame, prípadne bobkový list (proti nadúvaniu) a varíme do mäkka. (cca 2 hodiny).
3
Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku s cesnakom, pridáme uvarenú zliatu fazuľu a chvíľu restujeme.
4
Po chvíli pridáme lúpané paradajky, paradajkový pretlak, kukuricu a dochutíme korením, soľou, kakaom a kávou.
5
Čili necháme chvíľu povariť a prípadne ho ešte dochutíme podľa vlastných preferencií.
Tip: Servírovať môžeme niekoľkými spôsobmi. Napríklad podávame s ryžou, celozrnným pečivom (alebo domácim), prípadne zakrútime do celozrnnej ortilly spolu s čerstvým šalátom a zeleninou. Hodí sa k nemu aj lyžička kyslej smotany alebo bieleho jogurtu (napr. gréckeho) a výborne ho dopĺňa napríklad aj nakrájané avokádo.
Výživové hodnoty na 1 porciu (bez prílohy):
168 kcal
703 kJ
T:
5 g
B:
6 g
S:
22 g
V:
4 g
Dobrú chuť!
Množstvo chutných výživných receptov na obedy či večere nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:
Pohyb a zdravá strava boli vždy súčasťou môjho životného štýlu. Vďaka tejto záľube som začala písať sladký fitness blog –www.fitnessdezerty.sk. Baví ma pripravovať zdravšie verzie obľúbených sladkostí a vymýšľať nové kreácie. V receptoch sa snažím zvýšiť obsah bielkovín, znížiť obsah sacharidov a použiť zdravé tuky. Na mojom blogu nájdete širokú škálu receptov, ktoré vznikajú v priebehu roka, podľa toho, čo si môžem práve dovoliť. Takže niektoré sú výživnejšie, iné diétnejšie. Ale všetky sú super chutné ;-)