Informácie ku kalóriám: Je tiež pravda, že tiramisu je kalorická bomba, ktorú by sme si naozaj mali dopriať len raz za čas. Konkrétne tento recept obsahuje celkovo cca 1 970 kcal, čo je v prepočte 330 kcal na porciu (pri 6 porciách celkovo). V mojom prípade je to približne pätina celkovej dennej energetickej spotreby. Čiže ak si dám pozor a zjem už len ľahšiu večeru, prípadne si zacvičím, nemusím mať výčitky svedomia. Ak však chcete menej kalorickú verziu , oplatí sa nahradiť mascarpone ricottou. Samozrejme, že to zmení aj chuť tohto dezertu, pretože mascarpone je pre tiramisu výslovne špecifické. Na jednej porcii však v prípade použitia ricotty ušetríte až 120 kcal (ricotta obsahuje 103 kcal/100 g a mascarpone 434 kcal/100 g).
Čas prípravy: 30 minút (+ necháme odstáť cez noc v chladničke)
Čo budeme potrebovať na 6 porcií?
- 250 g mascarpone (môžeme nahradiť ricottou pre menej kalorickú verziu)
- 125 ml smotany na šľahanie (môžeme nahradiť kokosovou smotanou pre menej kalorickú verziu)
- 1-2 lyžičky vanilkového extraktu
- 80 ml kvalitného jahodového džemu (použila som taký, čo je prisladzovaný stéviou)
- 70 ml vody
- 1 lyžičku balzamikového octu (môžeme nahradiť citrónovou šťavou)
- cca 130 g piškót (záleží na veľkosti a tvare, aký zvolíš; ja som použila veľké piškóty Savoiardi a potrebovala som 8 kusov na formu veľkosti 22 x 14 x 6 cm; samozrejme, pre ľudí, ktorí sú chcú verziu Tiramisu úplne bez vajec, použijeme bezvaječné piškóty)
- 250 g jahôd nakrájaných na plátky
Ako budeme postupovať?
2. Ďalej si pripravíme zmes na namáčanie piškót. V miske dobre premiešame jahodový džem s vodou a octom.
3. Teraz môžeme začať skladať naše tiramisu. Polovicu piškót po jednej namočíme v džemovej vode a ukladáme na spodok formy. Netreba ich nechať namočené, pretože by sa mohli rozmočiť.
4. Na piškóty natrieme polovicu krému z mascarpone a zo smotany a navrch poukladáme polovicu plátkov jahôd.
5. Postup zopakujeme pri druhej vrstve. Naplnenú formu zabalíme do potravinovej fólie a necháme na noc v chladničke.
Tip: Namiesto vody môžeme použiť aj ľahké biele alebo šumivé víno, ak budú tiramisu konzumovať len dospelí.
Viac fantastických receptov nielen so sezónnymi jahodami nájdeš v našich knihách:
Kde všade ešte využiť jahody?
Tapiokový puding s jahodami a bazou: tip na sladkú desiatu aj zdravý dezert
Fantastické parené buchty z kvásku plnené jahodami
MEGA dobrý kokosový cheesecake s jahodami, aj pre deti od 2 rokov
MEGA dobrý dvojfarebný puding cake s jahodami, ktorý musíš vyskúšať!
Fantastická tvarohová štrúdľa s jahodami, do ktorej sa zamiluješ
Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami. Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.