Tapiokový puding s jahodami a bazou: tip na sladkú desiatu aj zdravý dezert

Bazové kvety sú aktuálne všade okolo a svojou nezameniteľnou vôňou nás lákajú, aby sme si ich nazbierali. Okrem známeho sirupu ich môžeme pridať do koláčov, domácej zmrzliny alebo kaše. Dokonca aj princ Harry a Meghan Markle mali na svojej svadbe bazovo-citrónovú tortu. Ak už budete mať bazové kvety doma, určite si nimi ozdobte tanier alebo natrhajte len tak do šalátu. Nezabudnite však, že jedlé sú len kvety a bobule.

Čas prípravy: 20 – 45 minút (záleží na čase varenia tapiokových guľôčok)

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 5 trsov bazových kvetov
  • 500 ml vody
  • 80 g tapiokových guľôčok
  • 150 g jahôd (z toho polovica rozpučená vidličkou a polovica nakrájaná na kocky)
  • 500 ml kvalitného mlieka (môže byť aj rastlinné)

Ako budeme postupovať?

1. Bazové kvety namočíme do studenej vody, aby z nich vyplávali chrobáčiky.

2. Následne oberieme približne 30 – 40 g samotných kvetov bez stoniek a precedíme si 250 ml vody, v ktorej bola naložená baza.

3. Kvety, tapiokové guľôčky, rozpučené jahody, mlieko a bazovú vodu dáme spolu do hrnca, na miernom ohni privedieme do varu a za stáleho miešania varíme, kým nebudú tapiokové guľôčky priesvitné a uvarené. V závislosti od druhu to môže trvať od 10 do 45 minút. Moje sa uvarili približne za pol hodinku.

4. Po uvarení necháme vychladnúť 5 – 10 minút, vmiešame jahody nakrájané na kocky a prelejeme do pohárov.

 

Tip: Doma takmer vôbec nepoužívame cukor, takže nie je ani v tomto recepte. Samozrejme, ak máte radi sladšie chute, môžete si puding osladiť cukrom, medom alebo 1 lyžicou bazového sirupu.

tapiokový puding

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Recepty na chutné raňajky, jednoduché dezerty či sladké desiate a iné nájdeš aj v našich knihách:

fit desiata

 

Ak máš rada pudingy, resp. takéto jednoduché dezerty do pohárov, inšpiruj sa aj týmito receptami:

Tip na raňajky plné bielkovín: chia puding s proteínom a pomarančom

Chia puding s rebarborovým pyré: tip na zdravé raňajky, desiatu či dezert

Neodolateľne dobré raňajky aj desiata: Čerešňový chia puding

Bohdana Tandlich

Článok bol pridaný dňa 19/05/2020 a zaradený do kategórie: BezlepkovéDesiataFitness dezertyRaňajkové kaše a pudingyRaňajkyRecepty   |   Autor: Bohdana Tandlich

Komentáre