Fantastická tvarohová štrúdľa s jahodami, do ktorej sa zamiluješ

Jahody sú snáď najobľúbenejším ovocím jari. Či už ich dáme do koláča, alebo ich zjeme len tak, vždy nás vedia potešiť svojou vôňou a chuťou. Kombináciou tvarohu a jahôd nikdy nič nepokazíme. Táto rýchla štrúdľa určite očarí nielen teba, ale aj všetky návštevy. A aby si neprišla o chuť čerstvých jahôd, odporúčam pri servírovaní štrúdľu nimi ozdobiť. Ich vôňa ešte znásobí pôžitok z maškrtenia. :-)

Doba prípravy: 1 hodina

Čo budeme potrebovať na 10 porcií?

Na cesto:

  • 125 g hladkej špaldovej múky
  • 50 g zmäknutého kvalitného masla
  • 50 g bieleho jogurtu (napr. gréckeho)
  • 1 žĺtok
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • ½ čl octu
  • 1 vajíčko na potretie

Na plnku:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 70 g bieleho jogurtu (napr. gréckeho)
  • 50 g domáceho medu
  • 1 žĺtok
  • 200 g jahôd
  • 1 lyžice trstinového cukru

Na jahodový dip:

  • 100 g jahôd
  • 1 lyžicu trstinového cukru alebo domáceho medu

Ako budeme postupovať?

1. Z múky, masla, jogurtu, žĺtku, soli a octu si vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na 30 minút vychladiť do chladničky.

2. Medzitým pripravíme plnku.

3. Tvaroh rozmiešame spolu s jogurtom, medom a žĺtkom do hladka.

4. Jahody umyjeme a nakrájame na plátky.

5. Keď je cesto vychladené, rozvaľkáme ho na tenký plát.

6. Rozvaľkané cesto opatrne preložíme na tri časti a v mieste zhybu jemne zatlačíme. Bude to pre nás značka, pokiaľ budeme cesto nakrajovať na pásiky.

7. Cesto opäť rozložíme a ostrým nožom nakrajujeme kraje cesta na cca 2 centimetrové pásiky presne po značku z oboch strán.

8. Do stredu cesta navrstvíme tvaroh, na ktorý poukladáme na plátky nakrájané jahody.

9. Jahody posypeme lyžicou trstinového cukru. Konce cesta zahneme tak ako na bežnej štrúdli smerom k plnke.

10. Potom začneme plnku prekladať pásikmi z bočných strán raz z jednej a raz z druhej strany až do konca.

11. Štrúdľu preložíme na plech vystlaným na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme piecť do vyhriatej rúry na 200°C. Pečieme cca 30-35 minút.

12. Upečenú štrúdľu necháme vychladnúť, nakrájame a podávame s jahodovým dipom, ktorý urobíme z roztlačených jahôd a trstinového cukru .

 

Tip: Ak pri pečení trošku plnky vytečie, vôbec to nevadí. Jednoducho ju naservírujeme spolu so štrúdľou na tanier.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
720 kJ

171 kcal

7 g 18 g 8 g 2 g

tvarohova strudla

 

tvarohová štrúdľa

Mňam! Štrúdľa upečená, už sa len pustiť do jej ochutnania. :-)

 

Viac fantastických receptov, aj od Julky, nájdeš v našich Špeciáloch:

fit recepty

 

Pochutnaj si aj na týchto receptoch:

Recepty s jahodami od zmrzliny cez smoothie, tortu až po džem

Kakaová nepečená dobrota s lesným ovocím

Tvarohovo-ananásový koláč s kokosom

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 31/05/2019 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokov   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre