Fantastické parené buchty z kvásku plnené jahodami

Sezóna jahôd je tu. Najlepšie sú čerstvé, ale prečo si ich nedopriať aj vo forme (pre mňa) dezertu – parených buchiet.. Snažila som sa urobiť alternatívu zo špaldovej múky. A keď nevieš, ako dostať do detí niečo zdravšie, ver, že tieto buchty im budú chutiť neskutočne. Ich príprava je trošku náročnejšia, ale výsledok stojí za to a verím, že všetci tvoju snahu ocenia.

Čas prípravy: 10-12 hodín rozkvas pri izbovej teplote

6-7 hodín rozkvas v rúre pri teplote 35 stupňov

2-3 hodiny kysnutie cesta

1 hodina kysnutie buchiet

20 minút parenie

 

Čo budeme potrebovať na 24 ks?

Na rozkvas:

  • 150 g celozrnnej polohrubej špaldovej múky
  • 150 ml vlažnej vody
  • 2 lyžice materského kvásku

Na cesto:

  • 450 g polohrubej špaldovej múky
  • 1 vajíčko
  • 50 g kvalitného masla
  • 200 g cottage chesse bez príchute (môžeme použiť aj tvaroh)
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 200 ml kvalitného mlieka

Na plnku:

  • 400 g čerstvých jahôd alebo iného ovocia

Na posýpku:

  • 200 g mletých orechov
  • 50 g trstinového cukru alebo medu
  • 50 g kvalitného masla

Ako budeme postupovať?

1. Najprv si z múky, vody a materského kvásku pripravíme rozkvas, ktorý necháme pri izbovej teplote kvasiť 10-12 hodín. Rozkvasenie však môžeme urýchliť, ak misku zakryjeme potravinovou fóliou a vložíme do rúry, v ktorej udržujeme teplotu 35 stupňov na 6-7 hodín.

2. Do misy vysypeme múku. Pridáme vajíčko, rozpustené maslo, cottage chesse, cukor a vlažné mlieko.

3. Nakoniec pridáme rozkvas a vypracujeme vláčne cesto. Cesto som urobila troška redšie, aby buchty neboli tvrdé.

4. Po vykysnutí cesto vyberieme na dobre pomúčenú dosku. Tým, že je redšie, je vhodné mať na doske troška viac múky, aby sa nelepilo.

5. Cesto ešte trocha premiesime, opäť podsypeme múkou a rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm.

6. Pohárom vykrajujeme kolieska. Záleží na nás, akú veľkosť si vyberieme. Ja som použila pohár s priemerom 7 cm.

7. Do stredu každého kolieska vložíme umytú jahodu a urobíte guľku.

8. Každú guľku položíme na pomúčenú dosku, prikryjeme utierkou a necháme ešte hodinu kysnúť.

9. Keď sú buchty vykysnuté, poukladáme ich do pariaceho hrnca a paríme 20 minút.

10. Hotové buchty dáme na tanier, posypeme mletými orechmi, trstinovým cukrom a pokvapkáme rozpusteným maslom.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
855 kJ

203 kcal

10 g 22 g 6 g 4 g

parene buchty z kvasku

 

kváskové buchty

 

buchty z kvásku

Dobrú chuť :-)!

 

Kopec skvelých receptov, aj z kvásku, nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III:

fit recepty

 

Kvások môžeš použiť aj v týchto receptoch:

Vynikajúce kváskové cuketové tyčinky: zdravá desiata či olovrant aj pre deti od 1 roka

Tip na kváskové pečivo aj pre deti od 1 roka: domáce pletienky

Recept na moravské koláče z kvásku, čo chutia ako od babičky

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 07/05/2020 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyKváskovanieReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokov   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre