Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Fantastické parené buchty z kvásku plnené jahodami

parené buchty s jahodami
Sezóna jahôd je tu. Najlepšie sú čerstvé, ale prečo si ich nedopriať aj vo forme (pre mňa) dezertu – parených buchiet.. Snažila som sa urobiť alternatívu zo špaldovej múky. A keď nevieš, ako dostať do detí niečo zdravšie, ver, že tieto buchty im budú chutiť neskutočne. Ich príprava je trošku náročnejšia, ale výsledok stojí za to a verím, že všetci tvoju snahu ocenia.

Čas prípravy: 10-12 hodín rozkvas pri izbovej teplote
6-7 hodín rozkvas v rúre pri teplote 35 stupňov
2-3 hodiny kysnutie cesta
1 hodina kysnutie buchiet
20 minút parenie

Čo budeme potrebovať na 24 ks?

Na rozkvas:

  • 150 g celozrnnej polohrubej špaldovej múky

  • 150 ml vlažnej vody

  • 2 lyžice materského kvásku


Na cesto:

  • 450 g polohrubej špaldovej múky

  • 1 vajíčko

  • 50 g kvalitného masla

  • 200 g cottage chesse bez príchute (môžeme použiť aj tvaroh)

  • 3 lyžice trstinového cukru

  • 200 ml kvalitného mlieka


Na plnku:

  • 400 g čerstvých jahôd alebo iného ovocia


Na posýpku:

  • 200 g mletých orechov

  • 50 g trstinového cukru alebo medu

  • 50 g kvalitného masla


Ako budeme postupovať?

1. Najprv si z múky, vody a materského kvásku pripravíme rozkvas, ktorý necháme pri izbovej teplote kvasiť 10-12 hodín. Rozkvasenie však môžeme urýchliť, ak misku zakryjeme potravinovou fóliou a vložíme do rúry, v ktorej udržujeme teplotu 35 stupňov na 6-7 hodín.
2. Do misy vysypeme múku. Pridáme vajíčko, rozpustené maslo, cottage chesse, cukor a vlažné mlieko.
3. Nakoniec pridáme rozkvas a vypracujeme vláčne cesto. Cesto som urobila troška redšie, aby buchty neboli tvrdé.
4. Po vykysnutí cesto vyberieme na dobre pomúčenú dosku. Tým, že je redšie, je vhodné mať na doske troška viac múky, aby sa nelepilo.
5. Cesto ešte trocha premiesime, opäť podsypeme múkou a rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm.
6. Pohárom vykrajujeme kolieska. Záleží na nás, akú veľkosť si vyberieme. Ja som použila pohár s priemerom 7 cm.
7. Do stredu každého kolieska vložíme umytú jahodu a urobíte guľku.
8. Každú guľku položíme na pomúčenú dosku, prikryjeme utierkou a necháme ešte hodinu kysnúť.
9. Keď sú buchty vykysnuté, poukladáme ich do pariaceho hrnca a paríme 20 minút.
10. Hotové buchty dáme na tanier, posypeme mletými orechmi, trstinovým cukrom a pokvapkáme rozpusteným maslom.
 
Výživové hodnoty na 1 ks:

















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
855 kJ
203 kcal
10 g22 g6 g4 g
 
parene buchty z kvasku
 
kváskové buchty
 
buchty z kvásku
Dobrú chuť :-)!
 
Kopec skvelých receptov, aj z kvásku, nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III:
fit recepty
 
Kvások môžeš použiť aj v týchto receptoch:
Vynikajúce kváskové cuketové tyčinky: zdravá desiata či olovrant aj pre deti od 1 roka
Tip na kváskové pečivo aj pre deti od 1 roka: domáce pletienky
Recept na moravské koláče z kvásku, čo chutia ako od babičky
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.