Ak preferuješ jedlá bez mäska alebo bez laktózy, tento recept je určený práve pre teba. K tomu je rýchly, chutný a môžeš ho naservírovať aj deťom. Budem sa tešiť, ak si na ňom pochutnáš :-).
Čas prípravy: 30 min
Čo budeme potrebovať na 3 porcie?
- 250 g celozrnných bezvaječných cestovín
- morskú/himalájsku soľ
- 2 lyžičky kvalitného olivového oleja
- ½ maslovej tekvice
- 1 batat
- 2 menšie mrkvy
- 1 petržlen
- 4 dl zeleninového vývaru (voliteľné)
- 1 lyžicu umeoctu (voliteľné)
- 1 lyžičku Bio Miso ryžové (voliteľné)
- 2 hrste slnečnicových semienok
- 2 hrste tekvicových semienok
Ako budeme postupovať?
2. Maslovú tekvicu rozkrojíme a mäkký stred s jadrami vyhodíme (prípadne odložíme bokom a využijeme pri varení zeleninového vývaru).
3. Tekvicu spolu s batatom, mrkvou a s petržlenom nakrájame na kúsky a varíme v osolenej vode do zmäknutia cca 15 − 20 min. Ak máme zeleninový vývar, je skvelé použiť ho namiesto vody.
4. Pred koncom varenia pridáme umeocot s miso pastou. Získame tak intenzívnejšiu chuť a mnoho vitamínov navyše. Môžeme ich však nahradiť obľúbenými bylinkami, ak tieto ochucovadlá doma nemáme.
5. Keď je zelenina mäkká, rozmixujeme ju ponorným mixérom na pyré. Ak by bolo pyré hustejšie, môžeme doň pridať prevarenú vodu na dosiahnutie požadovanej hustoty.
6. Tekvicové a slnečnicové semienka môžeme jemne orestovať na panvici s 1 lyžičkou olivového oleja. Teplé semienka jemne posolíme.
7. Teplé cestoviny a pyré servírujeme na tanier, ozdobíme semienkami a pochutnávame si :-).
Tip: Ak chceme zvýšiť príjem bielkovín na tanieri, môžeme jedlo doplniť napr. o orestované tofu, tempeh alebo aj kuracie kúsky, ak nepripravujeme jedlo vo vegan verzii.
Viac chutných receptov nájdeš aj v našich knihách:
Vyskúšaj aj:
Dusená červená kapusta s grilovaným tofu: tip na zdravý nedeľný obed aj pre vegánov
Rýchly zdravý obed či večera do 30 minút: brokolicové karí s kokosovým mliekom
Jednoduchá pohánková kaša s cuketou a paradajkami: tip na zdravé slané raňajky
Cestoviny so špargľou, hubami a bryndzou
Fantastické cestoviny pappardelle s tekvicou hokkaido, na ktoré stačí IBA 25 minút
Od mala zbožňujem pohyb, pozitíve veci, čas strávený v prírode a smiech. Rada tvorím originály, dolaďujem detaily a neskutočne relaxujem pri kreatívnych veciach. Milujem fotenie a foodstyling. Keď to, na čom si pochutíme, lahodí aj našim očiam. Najvzácnejší je pre mňa čas s mojou rodinkou a napĺňa ma aj keď naservírujem na stôl niečo špeciálne. Odkedy som maminou, uprednostňujem zdravé varianty a vyvážené mlsky. Budem sa tešiť, ak Ťa mojimi príspevkami inšpirujem. 😊