Doba prípravy: 50 minút + 20 minút chladenia po dopečení
Čo budeme potrebovať na 12 menších alebo 6 väčších ks?
- 3 prezreté banány
- 200 g celých ovsených vločiek (nie instantných)
- 50 g sušených hrozienok
- 30 g slnečnicových semienok
- 30 g tekvicových semienok
- 2 a ½ lyžice kokosového oleja
- 2 a ½ lyžice kvalitného 100% arašidového masla (najlepšie jemného, ale môžeme použiť aj verziu „crunchy“ s kúskami arašidov)
- 1-2 lyžice domáceho medu (podľa chuti)
- 1/3 lyžičky morskej/himalájskej soli
- 2 lyžičky mletej škorice
Ako budeme postupovať?
2. Vo veľkej mise poriadne roztlačíme banány až do krémovej konzistencie.
3. Pridáme k ním ovsené vločky, sušené hrozienka, semienka a poriadne premiešame.
4. Do malého hrnca dáme kokosový olej, arašidové maslo, med, morskú soľ a 1 čajovú lyžičku škorice.
5. Miešame a pomaly zohrievame na miernom ohni približne 2-3 minúty, kým sa zmes nespojí.
6. Vzniknutú teplú zmes pridáme k banánovej zmesi a niekoľkokrát premiešame.
7. Cesto na flapjack dáme na plech a uhladíme tak, aby bolo rovnomerné.
8. Posypeme zvyšnou lyžičkou škorice a vložíme do vyhriatej rúry.
9. Pečieme cca 35 až 40 minút s tým, že po 15-tich minútach flapjack skontrolujeme. Je dôležité dbať na to, aby sa flapjack piekol až dovtedy, kým zvrchu nadobudne zlatistú farbu – nesmieme ho však spáliť, preto sledujeme, či netmavne príliš.
10. Po dopečení necháme flapjacky vychladnúť a rozkrojíme ich podľa vlastného uváženia. Následne ich skladujeme v uzatvorenej nádobe, maximálne po dobu 5-6 dní. Verte mi, že s odkladaním problémy nebudú – budú zjedene skôr, ako ich stihnete odložiť.
TIP č.1: Namiesto arašidového masla môžeme použiť akýkoľvek iný druh orieškového masla. Pozor však dávame vtedy, ak použijeme pekanové maslo, ktoré je prirodzene o niečo tekutejšie ako ostatné druhy. V takomto prípade treba pridať viac suchých surovín, ako napríklad ovsených vločiek.
TIP č.2: S flapjackom sa môžeme skutočne vyblázniť! Môžeme doň pridať iný druh sušeného ovocia (pozor však na zbytočne prisládzané druhy), kvalitné kakao, kúsky vlašských orechov, perníkové korenie či odmerku obľúbeného proteínu.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
205 kcal 864 kJ | 7 g | 5 g | 28 g | 3 g |
Táto pochúťka sa rovnako hodí všetkým fit nadšencom, ako recepty v našich ostatných knihách Z fitka do kuchyne. Nechýba ti doma ešte niektorá kniha?
Možno by ťa mohli zaujímať aj tieto recepty:
9x recepty na domáce fit tyčinky
Fit bábovka z ovsených vločiek - chutné raňajky aj dezert
Kakaovo-tvarohové muffiny s čučoriedkami - super dezert pre fitness nadšencov
Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať pred niekoľkými rokmi a môj život sa od základov zmenil. Milujem šport, slnečné dni, úsmev a pripravovanie zdravých dobrôt. Každým dňom nadobúdam nové skúsenosti a popri štúdiu pravidelne cvičím, behám a najmä relaxujem prostredníctvom yogy. Svoj jedálniček som prispôsobila mojim intoleranciám na rôzne potraviny a týmto štýlom pripravujem každé jedlo. Naučila som sa myslieť pozitívne a cítim sa lepšie ako kedykoľvek predtým. Zdravý životný štýl je jednoducho cesta, na ktorej neexistujú žiadne odbočky. Rada sa o svoje znalosti z tejto oblasti podelím a inšpirujem prostredníctvom článkov.