Mrkva sa považuje za veľmi hodnotnú zeleninu, ktorá je plná vitamínov. Zaujímavé je hlavne to, že vitamíny sa z mrkvy lepšie vstrebávajú do organizmu, keď je tepelne spracovaná. Preto sa ju snažím zakomponovať do stravovania v rôznych formách. Teraz som ju pridala do svojich obľúbených krekrov.
Ako na to?
1
Do mixéra vložíme ošúpanú mrkvu, tvaroh a jedno vajíčko.
2
Všetko spolu vymixujeme do hladkej hmoty.
3
Zmes prelejeme do misky a pridáme špaldovú múku, mäkké maslo, soľ a kypriaci prášok.
4
Vypracujeme cesto. Ak sa vám bude zdať ešte veľmi lepkavé, pridajte múku.
5
Rozdelíme ho na polovicu, aby sa nám lepšie vaľkalo, a necháme odležať v chladničke cca 30 minút.
6
Na dobre pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na cca 3-4 mm a nakrájame na trojuholníky alebo tyčinky.
7
Krekry dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semienkami.
8
Vložíme do vyhriatej rúry na 200 ˚C a pečieme cca 25 minút.
Výživové hodnoty na 1 porciu (50 g cca 6 ks):
134 kcal
565 kJ
T:
8 g
B:
5 g
S:
11 g
V:
3 g
Príjemné maškrtenie 😊!
Slané dobroty vhodné pre návštevy, rôzne špeci príležitosti, či napr. ako snacky (nielen) na cesty nájdeš aj v našich knihách:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.