Výrobky z kozieho mlieka patria medzi tie, ktoré prospievajú nášmu zdraviu a v dnešnej dobe sú veľmi vyhľadávané. Kozie mlieko veľmi dobre pôsobí na tráviaci systém, ale aj na pokožku a jeho pitím si doprajeme potravinu priam nabitú výživnými látkami. Je vhodné pre každého, kto potrebuje potraviny bohaté na živiny a vitamíny. Ak sa obávaš výraznejšej chuti kozieho mlieka a výrobkov z neho, za pokus stojí ho aspoň ochutnať. Možno si chuť kozieho mlieka zamiluješ. Skús to napríklad s týmto receptom. :-)
Čas prípravy
- 90 minútkysnutie
- 45 minútpríprava
Ako na to?
1
Najprv si pripravíme cesto. V mise zmiešame múku, kozie mlieko, ražný kvások, soľ a cukor.
2
Všetko spolu dobre vypracujeme a necháme v miske kysnúť hodinu a pol na teplom mieste.
3
Keď je cesto vykysnuté, vyberieme ho z misky na dobre pomúčenú dosku a rozvaľkáme na cca pol centimetrovú hrúbku.
4
Rozvaľkaný plát rozkrojíme približne na 9 rovnakých kusov a potrieme ich olivovým olejom.
5
Na každý kus potom ukladáme lístky špenátu, na kolieska nakrájanú cuketu a cviklu.
6
Takto pripravené ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme cca 15 minút.
7
Po 15-tich minútach vyberieme z rúry, každý kus posypeme čerstvým kozím syrom a nastrúhaným polozrejúcim syrom. Opäť vložíme do rúry a pečieme ešte 15-20 minút.
8
Po upečení vyberieme z rúry, dozdobíme bazalkou a môžeme podávať.
Tip č.1: Keďže špaldová múka neobsahuje toľko lepku ako klasická múka, treba rátať s tým, že nám cesto nenakysne tak, ako sme zvyknutí pri bežnej múke.
Tip č.2: Ak by sme si chceli túto focacciu urobiť z kvásku, postupovať budeme nasledovne. Najprv pripravíme rozkvas zo 100 ml vody, 100 ml hladkej špaldovej múky a 2 lyžíc kvásku. Necháme kysnúť 10-12 hodín. Potom k rozkvasu pridáme 370 g celozrnnej hladkej špaldovej múky, 250 ml kozieho mlieka a soľ. Vypracujeme cesto a necháme ho kysnúť cca 4 hodiny. Potom cesto rozvaľkáme, uložíme na plech, necháme ešte 1 hodinu kysnúť. Potom pokračujeme tak, ako sa píše v bode č.4 a nižšie.
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 150 g):
329 kcal
1381 kJ
T:
13 g
B:
14 g
S:
33 g
Ďalšie skvelé recepty hľadaj aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.