Pri príprave krémového rizota musíš mať na pamäti 2 veci – kvalitný domáci vývar (buď zeleninový alebo mäsový, nie z bujónu) a pravá talianska ryža na rizota (neboj sa, dá sa kúpiť aj u nás). Poďme, ale pekne postupne. :)
Čo znamená dobrý vývar?
Základom dobrého rizota je poctivý vývar (žiadny bujón, žiadna vegeta). Ja používam zeleninový vývar, ktorý si môžeš pripraviť skôr a nechať zamraziť alebo si pripravíme čerstvý. Do menšieho hrnca dám variť koreňovú zeleninku – mrkvu, zeler a petržlen, pridáme cibuľku a cesnak. Dochutíme petržlenovou vňaťou, tymiánom, soľou a čiernym korením. Zalejeme vodou a varíme asi 1 hodinu. Hotový vývar precedíme a môžeme ihneď použiť. Keď máš chuť, môžeš použiť ľubovoľný mäskový.
Akú ryžu môžem použiť na výborné rizoto?
Druhou, nemenej dôležitou, súčasťou krémového rizota je kvalitná ryža. V Taliansku sa pestuje niekoľko špeciálnych odrôd ryže na rizoto. Tými najznámejšími sú Arborio a Carnaroli. Obe je možné kúpiť aj na Slovensku, Arborio dokonca aj v supermarketoch. Pri varení sa jednotlivé zrniečka ryže spájajú dokopy, a získavajú tak krémovú a lepkavú štruktúru. Z ryže, ktorú sme zvyknutí používať na naše „slovenské rizoto“, takúto konzistenciu nikdy nedostaneme. Ryža na talianske rizoto sa tiež nepreplachuje. Viac sa dozvieš na konkrétnom recepte. Poďme s chuťou do toho. :)
Čo potrebujeme na 4 porcie?
- 1 hrnček ryže na rizoto: Arborio, Carnaroli (je možné ich kúpiť aj v supermarkete)
- 1 cibuľka
- cca 10 šampiňónov
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cukina
- 7 hrstí mladého špenátu
- parmezán (podľa chuti)
- zeleninový vývar
- olivový olej
- kúsok masla (cca 50 g)
- soľ, korenie, kurkuma
Ako postupovať?
Keď máme hotový vývar, postup prípravy rizota je veľmi jednoduchý. Akonáhle sa naučíš, v akej chvíli, čo pridať, výborný pokrm si vykúzliš presne podľa seba za prekvapivo krátky čas. :)
- Nakrájame si cibuľku a orestujeme ju na troške olivového oleja.
- Následne nasypeme ryžu (na 4 porcie - 1 hrnček suchej ryže - nepreplachujeme). 2 minútky každé zrniečko ryže obaľujeme v olivovom oleji. Dávame si na tom záležať. :)
- Vývar si zohrejeme, aby bol horúci a po naberačkách prilievame do ryže. Dáme len toľko, aby bola ryža prikrytá. Pridáme soľ, korenie a kurkumu, nech má krásnu zlatú farbu. :) Hrniec prikryjeme a necháme variť.
- Vývar prilievame vždy, keď sa nám odparí, aby sa nám ryža neprilepila. Obvykle každých 5 – 10 minút. Niektorí ľudia ryžu neustále miešajú, ale necítim rozdiel v chuti medzi týmito 2 variantmi. A garantujem vám, že po pol hodine miešania vám nebude všetko jedno, preto uprednostňujem odokrývanie ryže každých pár minút a následné dolievanie vývaru. :)
- Kým sa nám ryža kúpe v zeleninovom vývare, pripravíme si zeleninku. Na panvičke si orestujeme cesnak, pridáme čerstvé šampiňóny nakrájané na plátky a nadrobno nakrájanú cukinu. Dochutíme. Nakoniec pridáme čerstvý špenát a niekoľko minút dusíme.
- Nezabúdame kontrolovať rizoto a dolievať po naberačkách vývar. Po 20-25-tich minútach odporúčam ochutnať. Ryža bude vyzerať rozvarená, ale zrniečka budú pevné. Vtedy je konzistencia ideálna. Do horúcej ryže pridáme ešte trošku vývaru (ten sa úplne nevstrebe) a zabezpečí nám krémovosť, kúsok masla a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešame a dochutíme.
- Pridáme zeleninku a zľahka zamiešame.
- Servírujeme, poprášime parmezánom a ozdobíme čerstvým špenátom a bylinkami podľa chuti. Mňam. :)
Ďalšie recepty na zdravú večeru:
Zapekaný ružičkový kel so zeleninkou
Expresne rýchle špagety bez múky
Bleskové potréningové jedlo z mäska a zeleniny
Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.