Osie hniezda pozná každý. Chutné pečivo na raňajky alebo ako olovrant ku káve. A keďže sa mi tento rok v záhrade urodilo veľa cukiet, snažím sa ich zakomponovať skoro do všetkého.
Teraz som ich práve primiešala do plnky na osie hniezda. Cuketa im dodala príjemnú chuť a vlhkosť, takže neboli suché. Mala som čo robiť, aby som ich stihla nafotiť 😊. Ak sa vám budú zdať málo sladké, pokojne si k nim doprajte domáci džem alebo ovocie.
Čas prípravy
- 60 minútpríprava
- 60 minútkysnutie
Ako na to?
1
Do vlažného mlieka pridáme rozdrobené kvasnice a lyžicu trstinového cukru.
2
Necháme v teple, aby sa nám spravil kvások.
3
Do misy dáme múku a rozpustené maslo.
4
Pridáme kvások a vypracujeme cesto, ktoré následne necháme v miske, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca hodinu.
5
Prichystáme si plnku.
6
Cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle.
7
Pridáme med a necháme 15 minút odstáť.
8
Potom zlejeme prebytočnú vodu a pridáme kakao, škoricu, mleté orechy a med.
9
Všetko spolu dobre premiešame.
10
Z vykysnutého cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske cca 0,5 cm hrubý plát.
11
Ten potrieme plnkou po celej ploche.
12
Následne ho stočíme do rolády a krájame na 1,5-centimetrové kúsky.
13
Každý kúsok uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
14
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme škoricovým cukrom.
15
Takto pripravené osie hniezda vložíme do vyhriatej rúry na 180 ˚C a pečieme cca 35 minút.
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 80 g):
216 kcal
911 kJ
T:
10 g
B:
5 g
S:
28 g
V:
5 g
Príjemné maškrtenie 😊!
Ďalšie úžasné recepty napríklad aj na takéto sladké dobroty nájdeš aj v našich kuchárskych knihách:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.