Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Tapiokový puding s jahodami a bazou: tip na sladkú desiatu aj zdravý dezert

Bazové kvety sú aktuálne všade okolo a svojou nezameniteľnou vôňou nás lákajú, aby sme si ich nazbierali. Okrem známeho sirupu ich môžeme pridať do koláčov, domácej zmrzliny alebo kaše. Dokonca aj princ Harry a Meghan Markle mali na svojej svadbe bazovo-citrónovú tortu. Ak už budete mať bazové kvety doma, určite si nimi ozdobte tanier alebo natrhajte len tak do šalátu. Nezabudnite však, že jedlé sú len kvety a bobule.

Čas prípravy: 20 – 45 minút (záleží na čase varenia tapiokových guľôčok)

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?


  • 5 trsov bazových kvetov

  • 500 ml vody

  • 80 g tapiokových guľôčok

  • 150 g jahôd (z toho polovica rozpučená vidličkou a polovica nakrájaná na kocky)

  • 500 ml kvalitného mlieka (môže byť aj rastlinné)


Ako budeme postupovať?

1. Bazové kvety namočíme do studenej vody, aby z nich vyplávali chrobáčiky.
2. Následne oberieme približne 30 – 40 g samotných kvetov bez stoniek a precedíme si 250 ml vody, v ktorej bola naložená baza.
3. Kvety, tapiokové guľôčky, rozpučené jahody, mlieko a bazovú vodu dáme spolu do hrnca, na miernom ohni privedieme do varu a za stáleho miešania varíme, kým nebudú tapiokové guľôčky priesvitné a uvarené. V závislosti od druhu to môže trvať od 10 do 45 minút. Moje sa uvarili približne za pol hodinku.
4. Po uvarení necháme vychladnúť 5 – 10 minút, vmiešame jahody nakrájané na kocky a prelejeme do pohárov.
 
Tip: Doma takmer vôbec nepoužívame cukor, takže nie je ani v tomto recepte. Samozrejme, ak máte radi sladšie chute, môžete si puding osladiť cukrom, medom alebo 1 lyžicou bazového sirupu.
tapiokový puding
Prajem dobrú chuť! :-)
Recepty na chutné raňajky, jednoduché dezerty či sladké desiate a iné nájdeš aj v našich knihách:
fit desiata
 
Ak máš rada pudingy, resp. takéto jednoduché dezerty do pohárov, inšpiruj sa aj týmito receptami:
Tip na raňajky plné bielkovín: chia puding s proteínom a pomarančom
Chia puding s rebarborovým pyré: tip na zdravé raňajky, desiatu či dezert
Neodolateľne dobré raňajky aj desiata: Čerešňový chia puding
Fotka autora
Bohdana Tandlich
Redaktor vo Fitshaker

Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami. Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.