Čas prípravy: 20 – 45 minút (záleží na čase varenia tapiokových guľôčok)
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 5 trsov bazových kvetov
- 500 ml vody
- 80 g tapiokových guľôčok
- 150 g jahôd (z toho polovica rozpučená vidličkou a polovica nakrájaná na kocky)
- 500 ml kvalitného mlieka (môže byť aj rastlinné)
Ako budeme postupovať?
2. Následne oberieme približne 30 – 40 g samotných kvetov bez stoniek a precedíme si 250 ml vody, v ktorej bola naložená baza.
3. Kvety, tapiokové guľôčky, rozpučené jahody, mlieko a bazovú vodu dáme spolu do hrnca, na miernom ohni privedieme do varu a za stáleho miešania varíme, kým nebudú tapiokové guľôčky priesvitné a uvarené. V závislosti od druhu to môže trvať od 10 do 45 minút. Moje sa uvarili približne za pol hodinku.
4. Po uvarení necháme vychladnúť 5 – 10 minút, vmiešame jahody nakrájané na kocky a prelejeme do pohárov.
Tip: Doma takmer vôbec nepoužívame cukor, takže nie je ani v tomto recepte. Samozrejme, ak máte radi sladšie chute, môžete si puding osladiť cukrom, medom alebo 1 lyžicou bazového sirupu.
Recepty na chutné raňajky, jednoduché dezerty či sladké desiate a iné nájdeš aj v našich knihách:
Ak máš rada pudingy, resp. takéto jednoduché dezerty do pohárov, inšpiruj sa aj týmito receptami:
Tip na raňajky plné bielkovín: chia puding s proteínom a pomarančom
Chia puding s rebarborovým pyré: tip na zdravé raňajky, desiatu či dezert
Neodolateľne dobré raňajky aj desiata: Čerešňový chia puding
Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami. Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.