
Jeseň praje jedlám, ktoré zasýtia, zahrejú a zároveň dodajú telu poriadnu dávku živín. A presne také sú tieto strapačky – spojené s kyslou kapustou, pečenou cviklou a pikantným chrenom. Tradičný pokrm, ktorý dostal svieži a farebný kabát. Navyše v ňom nechýba bielkovinové tofu, vďaka čomu ide o ideálne jedlo po tréningu aj pohodový obed do chladnejších dní.
Ako na to?
1
Cviklu nakrájame na kocky veľké asi 1–1,5 cm. Pokvapkáme ju olejom, osolíme, premiešame a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C asi 25 minút, aby bola „na skus“.
2
Kapustu mierne vyžmýkame, ale nie úplne – mala by si zachovať trochu vlastnej šťavy.
3
V hrnci rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme dozlatista. Potom pridáme kapustu, cukor a trochu vody. Prikryté dusíme asi 5 minút.
4
Ošúpané zemiaky nastrúhame najemno. V mise ich párkrát rozmixujeme tyčovým mixérom – len zľahka, nie úplne dohladka. Pridáme vajce, štipku soli a oba druhy múky. Dobre premiešame.
5
Cesto pretlačíme cez „haluškovač“ do vriacej osolenej vody a varíme 2–3 minúty. Potom scedíme a necháme odkvapkať.
6
Strapačky premiešame s kapustou.
7
Tofu nakrájame na kocky a na troche oleja ho opečieme zo všetkých strán dozlatista.
8
Podávame strapačky s kapustou, pečenou cviklou, tofu a čerstvo nastrúhaným chrenom.

Dobrú chuť!
Jedlo a varenie ma baví od malička, ale pohyb už menej. To sa odrazilo na mojej váhe, ktorú som začala riešiť v puberte. Zmenila som svoje stravovacie návyky, začala som pravidelne cvičiť, a tak sa zdravý životný štýl stal mojou prirodzenou súčasťou. Popri láske k vareniu som milovala aj fotografovanie, čo sa spojilo do príjemnej formy odovzdávania inšpirácie fanúšikom zdravej výživy. Varím skôr rýchlejšie jedlá, aby mi zostal čas na iné aktivity a varenie sa nestalo vyčerpávajúcou činnosťou, ale radosťou. Môj blog: zdravezivena.cz


