Všetky
Recepty
Zdravie
Všeobecné
Cvičenie
Stravovanie
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Sebarozvoj a motivácia
Pre fitmaminky
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
LETO
Fit pobyty a dovolenky

Strapačky s kapustou, cviklou a chrenom

80 min
2 porcie
strapačky s kapustou

Potrebujeme: 

  • Na strapačky:
  • 220–240 g ošúpaných zemiakov
  • 1 vajce
  • 60 g polohrubej múky
  • 50 g celozrnnej špaldovej múky
  • --
  • Ďalej potrebujeme:
  • 1 stredne veľká guľatá červená repa (cca 200 g)
  • olej
  • soľ
  • 220 g kyslej kapusty
  • 1 cibuľu
  • 1 lyžičku trstinového cukru
  • čerstvý chren
  • 200 g údeného alebo marinovaného tofu
strapačky s kapustou

Jeseň praje jedlám, ktoré zasýtia, zahrejú a zároveň dodajú telu poriadnu dávku živín. A presne také sú tieto strapačky – spojené s kyslou kapustou, pečenou cviklou a pikantným chrenom. Tradičný pokrm, ktorý dostal svieži a farebný kabát. Navyše v ňom nechýba bielkovinové tofu, vďaka čomu ide o ideálne jedlo po tréningu aj pohodový obed do chladnejších dní.

Ako na to?

1

Cviklu nakrájame na kocky veľké asi 1–1,5 cm. Pokvapkáme ju olejom, osolíme, premiešame a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C asi 25 minút, aby bola „na skus“.

2

Kapustu mierne vyžmýkame, ale nie úplne – mala by si zachovať trochu vlastnej šťavy.

3

V hrnci rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme dozlatista. Potom pridáme kapustu, cukor a trochu vody. Prikryté dusíme asi 5 minút.

4

Ošúpané zemiaky nastrúhame najemno. V mise ich párkrát rozmixujeme tyčovým mixérom – len zľahka, nie úplne dohladka. Pridáme vajce, štipku soli a oba druhy múky. Dobre premiešame.

5

Cesto pretlačíme cez „haluškovač“ do vriacej osolenej vody a varíme 2–3 minúty. Potom scedíme a necháme odkvapkať.

6

Strapačky premiešame s kapustou.

7

Tofu nakrájame na kocky a na troche oleja ho opečieme zo všetkých strán dozlatista.

8

Podávame strapačky s kapustou, pečenou cviklou, tofu a čerstvo nastrúhaným chrenom.

Dobrú chuť!

Fotka autora
Martina Baťhová
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a varenie ma baví od malička, ale pohyb už menej. To sa odrazilo na mojej váhe, ktorú som začala riešiť v puberte. Zmenila som svoje stravovacie návyky, začala som pravidelne cvičiť, a tak sa zdravý životný štýl stal mojou prirodzenou súčasťou. Popri láske k vareniu som milovala aj fotografovanie, čo sa spojilo do príjemnej formy odovzdávania inšpirácie fanúšikom zdravej výživy. Varím skôr rýchlejšie jedlá, aby mi zostal čas na iné aktivity a varenie sa nestalo vyčerpávajúcou činnosťou, ale radosťou. Môj blog: zdravezivena.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.