Klasický ryžový nákyp od babičky asi všetci poznáme a v detstve sme sa naň vždy tešili. Tento nákyp chutí rovnako, keďže recept je inšpirovaný tým poctivým domácim od babky. Použijeme však pšeno, ktoré je dobre stráviteľné, prirodzene bez lepku a obsahuje množstvo minerálov či vitamínov. Ak máš možnosť, vajíčka či mlieko použi domáce alebo od farmára 😊.
Ako na to?
1
Pšeno poriadne prepláchneme vriacou vodou.
2
Mlieko dáme variť, a keď bude teplé, primiešame pšeno. Varíme ho na kašu, cca 20-25 minút. Potom ju necháme trocha vychladnúť.
3
Žĺtky oddelíme od bielkov a vymiešame ich s trstinovým cukrom, túto zmes potom pridáme k pšenovej kaši. Pridáme aj maslo a sneh vyšľahaný z bielkov.
4
Všetko premiešame, mala by nám vzniknúť krásna vláčna hmota, ktorú nalejeme na maslom potretý pekáč (použitý je okrúhly pekáč s priemerom 26 cm).
5
Na vrch poukladáme černice, môžeme ich aj zatlačiť do cesta a nákyp pečieme na 190 ˚C 35-40 minút.
Tip: Nákyp môžeme poliať lyžičkou Fitnutky či domácim sirupom 😋.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
366 kcal
1540 kJ
T:
16 g
B:
12 g
S:
42 g
V:
3 g
Nech ti chutí :-)!
Fitnutku zoženieš napr. v našom e-shope:
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov