Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Čučoriedkový ryžový nákyp: sladký obed bez lepku, bez laktózy a aj pre vegánov

60 min
4 porcie
ryžový nákyp bez lepku a laktózy

Potrebujeme: 

  • 200 g guľatozrnej ryže
  • 1 bio kokosové mlieko v plechovke (400 ml)
  • 200 ml mandľového mlieka
  • 2 lyžice kokosového cukru (25 g)
  • 2 lyžice kokosového oleja + 1 na potretie pekáča (20 g)
  • 100 g čerstvých čučoriedok
  • 20 g strúhaného kokosu
  • 1 lyžičku mletej škorice
ryžový nákyp bez lepku a laktózy

Ryžový nákyp si mnoho z nás pamätá z detstva. U mňa osobne sú to spomienky na návštevu babky, s domácim kompótom a sirupovou vodou. Nuž, dnes si pripravíme zdravšiu, modernejšiu verziu tohto jedla, ktorá ale vôbec nie je menejcenná. Aj táto verzia je veľmi chutná, jednoduchá na prípravu a verím, že chutiť bude aj deťom či mužskému pohlaviu. Recept môže poslúžiť ako sladký obed či sýte raňajky, prípadne aj ako dezert. Poďme na to! :-)

Ako na to?

1

Do hrnca dáme prepláchnutú ryžu, pridáme kokosové a mandľové mlieko, kokosový cukor a dáme variť na sporák.

2

Sem tam premiešame a ryžu varíme 25-30 minút, kým nebude úplne mäkká. Ak by sa počas varenia zdala zmes hustá, prilejeme ešte trocha mandľového mlieka.

3

Keď je ryža uvarená, pridáme 2 lyžice kokosového oleja už mimo sporáka a premiešame.

4

Pekáč o rozmere 24 x 24 cm potrieme kokosovým olejom, nalejeme doň polovicu ryžovej zmesi, posypeme polovicou čučoriedok a nalejeme druhú polovicu ryžovej zmesi.

5

Vrch posypeme kokosom, pridáme zvyšné čučoriedky a posypeme ich škoricou.

6

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C cca 25 minút.

Tip: Čučoriedky alebo iba ich časť môžeme nahradiť iným bobuľovým ovocím (napr. malinami).

Výživové hodnoty na 1 porciu:

522 kcal

2184 kJ

T:

31.4 g

B:

6.2 g

S:

51.7 g

V:

2.9 g

ryžový nákyp
ryzovy nakyp

Prajem dobrú chuť!

Množstvo vynikajúcich receptov aj pre vegánov nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

Fotka autora
Viktória Janov
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.