Ryžový nákyp si mnoho z nás pamätá z detstva. U mňa osobne sú to spomienky na návštevu babky, s domácim kompótom a sirupovou vodou. Nuž, dnes si pripravíme zdravšiu, modernejšiu verziu tohto jedla, ktorá ale vôbec nie je menejcenná. Aj táto verzia je veľmi chutná, jednoduchá na prípravu a verím, že chutiť bude aj deťom či mužskému pohlaviu. Recept môže poslúžiť ako sladký obed či sýte raňajky, prípadne aj ako dezert. Poďme na to! :-)
Ako na to?
1
Do hrnca dáme prepláchnutú ryžu, pridáme kokosové a mandľové mlieko, kokosový cukor a dáme variť na sporák.
2
Sem tam premiešame a ryžu varíme 25-30 minút, kým nebude úplne mäkká. Ak by sa počas varenia zdala zmes hustá, prilejeme ešte trocha mandľového mlieka.
3
Keď je ryža uvarená, pridáme 2 lyžice kokosového oleja už mimo sporáka a premiešame.
4
Pekáč o rozmere 24 x 24 cm potrieme kokosovým olejom, nalejeme doň polovicu ryžovej zmesi, posypeme polovicou čučoriedok a nalejeme druhú polovicu ryžovej zmesi.
5
Vrch posypeme kokosom, pridáme zvyšné čučoriedky a posypeme ich škoricou.
6
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C cca 25 minút.
Tip: Čučoriedky alebo iba ich časť môžeme nahradiť iným bobuľovým ovocím (napr. malinami).
Výživové hodnoty na 1 porciu:
522 kcal
2184 kJ
T:
31.4 g
B:
6.2 g
S:
51.7 g
V:
2.9 g
Prajem dobrú chuť!
Množstvo vynikajúcich receptov aj pre vegánov nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov