Šťavnatá batatová frittata s červenou cibuľou a fetou
Frittata je obľúbené talianske jedlo, ktoré sa môže jesť ráno, na obed aj večer, teplé aj studené, s chlebom, so šalátom alebo len tak. Je to skvelý spôsob, ako zužitkovať zvyšky z predchádzajúceho dňa alebo zlikvidovať zásoby v chladničke. Hlavným rozdielom oproti klasickej omelete je, že minimálne jedna ingrediencia sa zmieša s vajíčkami ešte v ich surovom stave. Takisto môžeme vajíčka oveľa viac premiešať, aby sme dosiahli nadýchaný efekt, ktorý je pre frittatu typický. Frittata sa pripravuje „low and slow“, čiže pomaly a pri nízkej teplote, aby bola spodná časť hotová a vrch stále tekutý. Na záver je veľmi rýchlo dopečená pri vysokej teplote v rúre.
Čas prípravy: 45 min. (ak si sladký zemiak uvaríme vopred, skrátime čas prípravy na menej ako 30 minút)
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 1 sladký zemiak (cca 200 g)
- 1 stredne veľkú červenú cibuľu (cca 100 g)
- 5 vajíčok
- 100 g syra feta
- 1 lyžicu slnečnicového oleja (cca 10 ml)
Ako budeme postupovať?
1. Sladký zemiak ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme.
2. Po uvarení ho rozpučíme vidličkou a necháme trochu vychladnúť.
3. Cibuľu nakrájame na tenké polmesiačiky.
4. V hlbokej miske rozšľaháme vajíčka, pridáme k nim nadrobenú fetu, sladký zemiak a cibuľu.
5. Zmes dobre premiešame. Rúru predhrejeme na 200 ˚C, ideálne v režime fúkania a grilu.
6. Na panvici, ktorú môžeme dať aj do rúry, rozpálime olej a vylejeme do nej pripravenú zmes.
7. Teplotu okamžite znížime na minimum a pomaly pripravujeme cca 10 minút. Na záver vložíme do rúry a dopečieme ešte 5 minút.
Tip: Krok s dopečením v rúre možno vynechať a frittatu si pripraviť len na panvici. V tom prípade ju prikryjeme pokrievkou a pripravujeme ju, až kým stuhne aj vrchná časť.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 063 kJ
254 kcal |
16 g | 13,5 g | 13,5 g | 2 g |
Prajem dobrú chuť! :-)
Ďalšie skvelé recepty na raňajky, obed či večeru a iné príležitosti nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
Vyskúšaj aj:
Čo na večeru? Vaječná frittata s cuketou a paradajkami
Tip na večeru: Senzačná hubová frittata so zeleninou
Rýchla zdravá večera pre dvoch: špenátová omeleta so šalátom z bielej reďkovky
Famózna omeleta z tekvice hokkaido. Recept vhodný aj pre deti od 1 roka
Avokádová omeleta: chutné výživné raňajky či zdravá večera pre dvoch
Článok bol pridaný dňa 06/06/2020 a zaradený do kategórie: PotréningovéRaňajkyReceptyVajíčka na raňajkyVegetariánske | Autor: Bohdana Tandlich