Šťavnatá batatová frittata s červenou cibuľou a fetou

Frittata je obľúbené talianske jedlo, ktoré sa môže jesť ráno, na obed aj večer, teplé aj studené, s chlebom, so šalátom alebo len tak. Je to skvelý spôsob, ako zužitkovať zvyšky z predchádzajúceho dňa alebo zlikvidovať zásoby v chladničke. Hlavným rozdielom oproti klasickej omelete je, že minimálne jedna ingrediencia sa zmieša s vajíčkami ešte v ich surovom stave. Takisto môžeme vajíčka oveľa viac premiešať, aby sme dosiahli nadýchaný efekt, ktorý je pre frittatu typický. Frittata sa pripravuje „low and slow“, čiže pomaly a pri nízkej teplote, aby bola spodná časť hotová a vrch stále tekutý. Na záver je veľmi rýchlo dopečená pri vysokej teplote v rúre.

Čas prípravy: 45 min. (ak si sladký zemiak uvaríme vopred, skrátime čas prípravy na menej ako 30 minút)

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 1 sladký zemiak (cca 200 g)
  • 1 stredne veľkú červenú cibuľu (cca 100 g)
  • 5 vajíčok
  • 100 g syra feta
  • 1 lyžicu slnečnicového oleja (cca 10 ml)

Ako budeme postupovať?

1. Sladký zemiak ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme.

2. Po uvarení ho rozpučíme vidličkou a necháme trochu vychladnúť.

3. Cibuľu nakrájame na tenké polmesiačiky.

4. V hlbokej miske rozšľaháme vajíčka, pridáme k nim nadrobenú fetu, sladký zemiak a cibuľu.

5. Zmes dobre premiešame. Rúru predhrejeme na 200 ˚C, ideálne v režime fúkania a grilu.

6. Na panvici, ktorú môžeme dať aj do rúry, rozpálime olej a vylejeme do nej pripravenú zmes.

7. Teplotu okamžite znížime na minimum a pomaly pripravujeme cca 10 minút. Na záver vložíme do rúry a dopečieme ešte 5 minút.

 

Tip: Krok s dopečením v rúre možno vynechať a frittatu si pripraviť len na panvici. V tom prípade ju prikryjeme pokrievkou a pripravujeme ju, až kým stuhne aj vrchná časť.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 063 kJ

254 kcal

16 g 13,5 g 13,5 g 2 g

frittata

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie skvelé recepty na raňajky, obed či večeru a iné príležitosti nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:

čo si dať na večeru

 

Vyskúšaj aj:

Čo na večeru? Vaječná frittata s cuketou a paradajkami

Tip na večeru: Senzačná hubová frittata so zeleninou

Rýchla zdravá večera pre dvoch: špenátová omeleta so šalátom z bielej reďkovky

Famózna omeleta z tekvice hokkaido. Recept vhodný aj pre deti od 1 roka

Avokádová omeleta: chutné výživné raňajky či zdravá večera pre dvoch

Bohdana Tandlich

Článok bol pridaný dňa 06/06/2020 a zaradený do kategórie: PotréningovéRaňajkyReceptyVajíčka na raňajkyVegetariánske   |   Autor: Bohdana Tandlich

Komentáre