Prinášam ti ďalší skvelý recept s obľúbenou jarnou zeleninkou – zelenou špargľou. Špaldový chlieb so špargľou môže oživiť aj tvoje raňajky (nielen tie veľkonočné), prípadne sa hodí aj ako zaujímavé pohostenie pre návštevy. A nezabúdaj, špargľa je nízkokalorická, určite má svoje čestné miesto vo fit jedálničku. Navyše je pre jej slušný obsah kyseliny listovej (teda vitamínu B9) skvelá aj pre budúce mamičky.
Ako budeme postupovať?
1
Zmiešame si múku, sušené droždie, cukor a premiešame.
2
Začneme pridávať soľ, rozmarín a dolejeme vodu.
3
Miešame, hnetieme, kým sa to nespojí, buď ručne, alebo v mixéri, kým nezískame hladké a mäkké cesto.
4
Z cesta vytvarujeme bochník, zakryjeme ho utierkou a necháme kysnúť približne 30 minút alebo kým cesto nie je vykysnuté. Môže sa to líšiť.
5
Medzitým si uvaríme špargľu, cca 5 minút.
6
Rúru si zapneme na 220 ˚C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
7
Do cesta zamiešame nakrájané sušené paradajky. Ešte chvíľku hnetieme, aby sa paradajky zapracovali do cesta.
8
Z cesta vytvarujeme dve väčšie placky, premiestnime ich na plech.
9
Tam cesto natrieme olivovým olejom a vedľa seba naukladáme špargľu, mierne ju pritlačíme a potom natrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
10
Pečieme vo vyhriatej rúre 20 – 30 minút alebo kým nie je chlebík pekne chrumkavý.
11
Podávame samotné alebo na raňajky so zeleninou či s kvalitnou šunkou.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
280 kcal
1172 kJ
T:
6.5 g
B:
9.5 g
S:
45 g
V:
1 g
Nech ti chutí :-)!
Ďalšie chutné fit recepty nájdeš aj v našich fitness kuchárskych knihách:
So zelenou špargľou môžeš pripraviť aj tieto recepty:
Špargľovo-hráškové špagety s krémovou karfiolovou omáčkou
Slaný koláč quiche so špargľou, s pórom, fetou a vlašskými orechami
Rýchly jarný quiche s bryndzou a špargľou
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz