Rýchly jarný quiche s bryndzou a špargľou

Nenáročný obed alebo večera plná jarných chutí. Stav na kombináciu bryndze, špargle a smotany a priprav slaný koláč, ktorý bude parádnym oživením tvojej kuchyne. Pravá ovčia bryndza posilňuje imunitný systém, chráni pred alergiami a je hotovou probiotickou bombou. A navyše, špargľa sa postará o množstvo vitamínov a minerálnych látok. Tak utekaj po zásteru a priprav si tento voňavý, jarný recept :-).

Čo budeme potrebovať na formu s priemerom 20 cm?

Na korpus:

  • ¾ šálky špaldovej celozrnnej múky
  • 50 g zmäknutého masla
  • 1 žĺtok
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1-2 lyžice mlieka (vody) alebo podľa potreby

Na náplň:

  • 1 kocku bryndze (125 g)
  • 250 ml kyslej smotany
  • sneh z 1 bielka
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • zelenú špargľu

Ako budeme postupovať?

1. Zo zmäknutého masla, štipky soli, žĺtku a múky vypracujeme cesto. Ak sa drobí, pridáme po lyžičkách mlieko alebo vodu.

2. Keď nám vznikne kompaktné cesto, natlačíme ho do formy. Môžeme troška vyvýšiť okraje, poprepichujeme ho vidličkou a dáme predpiecť do rúry na 180 stupňov asi na 10 minút.

3. Kým sa korpus pečie, pripravíme si plnku: Vyšľaháme bielok so štipkou soli. Do misky rozdrobíme bryndzu, primiešame smotanu, pretlačený cesnak a sneh z bielka. Ochutnáme, či je plnka dostatočne slaná, záleží od bryndze.

4. Keď je korpus upečený, celú zmes naň rozotrieme. Špargľu umyjeme, odrežeme spodnú časť a prerežeme na polovicu tak, aby sa nám zmestila do formy, poukladáme na plnku a dáme dopekať asi na 15-20 minút.

5. Podávame teplé, či studené. S poriadnou porciou čerstvého šalátu.

TIP: Ak máš bielu špargľu, môžeš použiť aj tú, ale najskôr ju ošúp a 5 minút povar vo vriacej vode. Až potom ju daj zapekať.

fitshaker-blog-kis-s-bryndzou1

fitshaker-blog-kis-s-bryndzou2

fitshaker-blog-kis-s-bryndzou3

Prajem skvelú chuť k ľahkému obedu alebo večeri :-).

 

Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich kuchárskych knihách:

fit recepty

 

 

Ďalšie tipy na zeleninový obed:

Tofu-karfiolový nákyp

Syrový quiche bez lepku

Fitness pizza bez múky

Lucia Súkeníková

Svoju záľubu vo varení som znovuobjavila, keď som čakala prvého syna. Po narodení druhého syna som vytvorila FB stránku MOJE JEDLO. Keďže pri dvoch deťoch niet času na dlhé varenie, uprednostňujem jednoduché a časovo nenáročné recepty. A keďže mi záleží na zdraví mojej rodiny, tvorím recepty, ktoré nemajú za úlohu len zasýtiť, ale aj dodať telu to, čo potrebuje. Som milovníčkou dobrého jedla. Nepoužívam polotovary, náhrady jedál, glutamany a suroviny s éčkami. Mám rada čisté chute z prvotných surovín. Dávam prednosť kvalitným, sezónnym a lokálnym potravinám. Myslím, že veľa vecí sa dá vyrobiť aj doma. Milujem skúšať nové, nepoznané chute a kombinácie chutí. Chcem prinavrátiť tradičnú slovenskú kuchyňu na naše stoly v modernom šate. Keďže žijem na dedine, používam bežne dostupné suroviny. Verím, že Vám MOJE JEDLO bude chutiť :-).
Lucia Súkeníková

Článok bol pridaný dňa 29/04/2016 a zaradený do kategórie: NízkokalorickéPotréningovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Lucia Súkeníková

Komentáre