Aj špargľa rastie iba v určitom jarnom období. Pre jej nízku kalorickú hodnotu si jej môžeme dopriať v akomkoľvek množstve. Ja som ju však zakomponovala do známeho francúzskeho slaného koláča. Môžeme si na ňom pochutiť na obed alebo v menšom množstve na olovrant.
Čas prípravy: 70 minút
Čo budeme potrebovať na 8 porcií?
- 125 g kvalitného masla + na vytretie formy
- 250 g celozrnnej hladkej špaldovej múky + na vysypanie formy
- 50 ml vody
- štipku morskej/himalájskej soli
Na náplň:
- 500 g špargle
- morskú/himalájsku soľ
- 1 ks červenej papriky
- 4 ks mladej cibuľky
- 100 g syra Grana Padano
- 2 ks bielych jogurtov
- 4 vajíčka
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 2 strúčiky cesnaku
- hrsť pažítky
Ako budeme postupovať?
2. Medzitým si ošúpeme špargľu, nakrájame na menšie kúsky a vložíme ju na cca 5 minút do vriacej osolenej vody.
3. Špargľu vyberieme a necháme vychladnúť.
4. Vychladené cesto dáme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na tenko približne na veľkosť formy (používame formu s priemerom 29 cm).
5. Formu vymažeme maslom, vysypeme múkou a cesto opatrne prenesieme. Kraje zatlačíme prstami tak, aby boli po okraj. Ak niekde pretŕča, odrežeme cesto nožom a pridáme ho tam, kde chýba.
6. Takto pripravenú formu začneme plniť.
7. Papriku nakrájame na pásiky a cibuľku na drobno aj so zelenou vňaťou.
8. Na spodok cesta uložíme papriku, cibuľku, špargľu a posypeme nastrúhaným syrom.
9. V miske zmiešame jogurty s vajíčkami. Dochutíme soľou, čiernym korením a pretlačeným cesnakom. Pridáme ešte nakrájanú pažítku, premiešame a vylejeme na zeleninu a syr.
10. Takto pripravené vložíme do rúry vyhriatej na 200 ˚C a pečieme cca 45 − 50 minút.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 220 g):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 537 kJ 366 kcal | 21 g | 25 g | 16 g | 4 g |
Ďalšie skvelé recepty či už na zdravý obed alebo slané pohostenie a pod. nájdeš aj v našich knihách:
Ak máš doma špargľu, môžeš s ňou pripraviť aj tieto recepty:
Cestoviny so špargľou, hubami a bryndzou
Slaný koláč quiche so špargľou, s pórom, fetou a vlašskými orechami
Tip na zdravý vege obed či večeru: pečená citrónová špargľa so zemiakmi a petržlenovým pestom
Tip na zdravú večeru: špargľová polievka s bryndzou hotová do 30 minút
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.