Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Špaldová žemľovka s tvarohom a marhuľami – známa klasika v zdravšom šate

60 min
8 porcií
žemľovka

Potrebujeme: 

  • 3 dl kvalitného mlieka
  • 60 g kvalitného masla + na vytretie zapekacej misky
  • 4 vajíčka
  • 2 ks špaldovej kváskovej vianočky (cca 600 g, kúpiš v bio obchodoch)
  • 400 g jemného tvarohu
  • 70 g trstinového cukru
  • 80 g hrozienok
  • 400 g marhúľ (príp. iného čerstvého ovocia)
žemľovka

Aj ty miluješ niečo sladké na obed? Občas sú to palacinky, inokedy ryžový nákyp, či také šúľance s makom. Dnes si však ukážeme recept na žemľovku zo špaldovej vianočky. Pamätám si tento recept ešte z detstva, kedy bol robený vždy z nejakého bieleho pečiva a zo zaváraného ovocia. My použijeme ovocie čerstvé, ja som konkrétne zvolila marhule, no pokojne ich vymeň za hocičo iné sezónne. Dbaj na kvalitné zdroje potravín, potom táto žemľovka nebude mať chybu. ;-)

Ako na to?

1

Do misy vylejeme mlieko, pridáme rozpustené maslo a dve žĺtka. Všetko spolu dobre premiešame.

2

Misu na zapekanie vytrieme maslom.

3

Vianočky nakrájame na cca 1 centimeter hrubé pláty a postupne namáčame v mlieku a ukladáme na dno zapekacej misy.

4

Tvaroh rozmiešame s dvomi žĺtkami, cukrom a hrozienkami, ktoré sme predtým nechali odmočiť vo vode.

5

Marhule zbavíme kôstok a nakrájame na plátky.

6

Na namočenú vianočku natrieme polovicu tvarohu, poukladáme marhule a opäť potrieme druhou polovicou tvarohu. Vrstvy ukončíme namočenou vianočkou v mlieku.

7

Nakoniec z bielkov, ktoré zostali, vyšľaháme tuhý sneh a potrieme vianočku.

8

Takto pripravenú žemľovku vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 30 minút, kým sneh nezostane hnedastý.

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 220 g):

519 kcal

2179 kJ

T:

20 g

B:

21 g

S:

59 g

V:

4 g

žemlovka
zemlovka

Prajem ti dobrú chuť! :-)

Máš rada takéto tradičné recepty v zdravšom šate? Kopec ich nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne. Máš už všetky knihy vo svojej zbierke?

Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.