Aj ty miluješ niečo sladké na obed? Občas sú to palacinky, inokedy ryžový nákyp, či také šúľance s makom. Dnes si však ukážeme recept na žemľovku zo špaldovej vianočky. Pamätám si tento recept ešte z detstva, kedy bol robený vždy z nejakého bieleho pečiva a zo zaváraného ovocia. My použijeme ovocie čerstvé, ja som konkrétne zvolila marhule, no pokojne ich vymeň za hocičo iné sezónne. Dbaj na kvalitné zdroje potravín, potom táto žemľovka nebude mať chybu. ;-)
Ako na to?
1
Do misy vylejeme mlieko, pridáme rozpustené maslo a dve žĺtka. Všetko spolu dobre premiešame.
2
Misu na zapekanie vytrieme maslom.
3
Vianočky nakrájame na cca 1 centimeter hrubé pláty a postupne namáčame v mlieku a ukladáme na dno zapekacej misy.
4
Tvaroh rozmiešame s dvomi žĺtkami, cukrom a hrozienkami, ktoré sme predtým nechali odmočiť vo vode.
5
Marhule zbavíme kôstok a nakrájame na plátky.
6
Na namočenú vianočku natrieme polovicu tvarohu, poukladáme marhule a opäť potrieme druhou polovicou tvarohu. Vrstvy ukončíme namočenou vianočkou v mlieku.
7
Nakoniec z bielkov, ktoré zostali, vyšľaháme tuhý sneh a potrieme vianočku.
8
Takto pripravenú žemľovku vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 30 minút, kým sneh nezostane hnedastý.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 220 g):
519 kcal
2179 kJ
T:
20 g
B:
21 g
S:
59 g
V:
4 g
Prajem ti dobrú chuť! :-)
Máš rada takéto tradičné recepty v zdravšom šate? Kopec ich nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne. Máš už všetky knihy vo svojej zbierke?
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.