I tradičné slovenské jedlo sa dá urobiť zdravo a chutne. Šúľance s makom sú klasika, ktorú by mala vedieť každá dobrá gazdiná a tá najlepšia ich vyčaruje aj v zdravšom šate. Rada sa s tebou podelím o môj overený recept na pohánkové šúľance bez lepku s makom. Pevne verím, že si na nich pochutí celá rodinka, tak ako u nás doma. :-)
Ako na to?
1
Zemiaky uvarené v šupke očistíme, prelisujeme alebo postrúhame na jemno.
2
Pridáme pohánkovú múku, vajíčko, soľ a zmes zľahka krátko premiešame, aby sa ingrediencie spojili.
3
Z masy vytvoríme dlhé pásy, ktoré nakrájame na malé kúsky (a tie uvaríme) – to je jeden variant prípravy.
4
Druhý variant – z pásu vytvarujeme už rovno šúľance podľa požadovanej veľkosti a uvaríme ich v osolenej vode.
5
Po uvarení vyberieme šúľance z vody. Na panvici necháme rozpustiť maslo (cca 1 lyžicu na 1 porciu), pridáme uvarené šúľance a podľa chuti mak a sladidlo (napr. kokosový cukor).
TIP č.1: Recept v tejto verzii môžeme ponúknuť deťom od 2 rokov. Ak vynecháme mak a dáme len trošku masielka, tak už to môžu deti od 1 roka. ;-)
TIP č.2: Namiesto maku môžeme použiť tvaroh (pokojne aj hrudkovitý). A šúľance ozdobiť napríklad vlašskými orechami.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
737 kcal
3096 kJ
T:
36 g
B:
20 g
S:
81 g
V:
17 g
Prajem ti dobrú chuť!
Zaujímavé recepty na zdravý spôsob nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne. Máš ich doma už všetky?
Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.