Čas prípravy: 1 hod. + 1 hod. chladenie
Čo budeme potrebovať na 10 porcií?
- 6 vajíčok
- 100 g kokosového cukru (prípadne trstinového)
- 100 g kokosového oleja
- 50 g ghee masla
- 120 g čerstvého špenátu
- 200 g špaldovej celozrnnej múky
- 50 g pohánkovej múky
- 1 prášok do pečiva (cca 13 g)
Na krém a plnku:
- 1 lyžicu kvalitného džemu bez pridaného cukru
- 1 banán
- 250 g nízkotučného tvarohu vo vaničke
- 50 g bieleho gréckeho jogurtu
- 1 lyžicu datľového sirupu (príp. domáceho medu)
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme olej a maslo a zašľaháme.
3. Špenát rozmixujeme v mixéri na jemnú kašu. Vmiešame ho do cesta a pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom.
4. Cesto vlejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm a pečieme cca 40 min. na 170 ˚C.
5. Po upečení necháme korpus vychladnúť. Vypuklý vrch skrojíme a rozmrvíme na kúsky. Zvyšný korpus prekrojíme na polovicu.
6. Spodnú polovicu natrieme džemom a poukladáme na ňu banán nakrájaný na kolieska.
7. Tvaroh zmiešame s gréckym jogurtom a osladíme džemom. Väčšiu polovicu navrstvíme na tortu a priklopíme druhým korpusom.
8. Na vrch natrieme zvyšný krém a posypeme ho pripravenými rozdrvenými kúskami.
9. Tortu ozdobíme čučoriedkami a necháme hodinku stuhnúť v chladničke.
Ak rada pečieš a pripravuješ aj ostatné jedlá v zdravom šate, nahliadni aj do našich kníh pre kopec ďalších inšpirácií:
Aj tieto koláče môžeš pripraviť na slávnostnejšie príležitosti:
Lahodný piškótový koláč s tvarohovou plnkou a orieškovou posýpkou
Vynikajúci slávnostný šťavnatý koláč s mascarpone, ovocím a želatínou pre celú rodinu
Božská bezlepková mrkvová torta s mascarpone a tvarohom aj pre deti od 2 rokov
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!