Vynikajúci slávnostný šťavnatý koláč s mascarpone, ovocím a želatínou pre celú rodinu

Tento koláč robievame u nás vtedy, keď sa máme zísť celá rodina. Dá sa totiž z neho nakrájať naozaj veľa porcií. Je osviežujúci, tak akurát sladký, má v sebe kopec ovocia. hotový sen každej gazdinky. Ak ťa v blízkej dobe žiadne stretnutie s väčším počtom ľudí nečaká, nevadí, odlož si recept na neskôr. ;-) A takto ho prípravíš.

Doba prípravy: 1,5 hod. + chladenie cez noc (ideálne pripraviť večer)

Počet ks: 24 pri krájaní na kocky, alebo 40-42 pri krájaní na rezy

 

Čo budeme potrebovať?

Na kakaový korpus:

  • 4 vajíčka
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • 80 g kokosového cukru (príp. trstinového, datľového)
  • 1 dl kvalitného oleja
  • 1 dl mlieka (rastlinné, kravské)
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky (pre bezlepkovú verziu odporúčam zn. Nominal)
  • 2 lyžice bio kakaa
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov

Na plnku:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g nízkotučného tvarohu vo vaničke
  • 400 g kyslej smotany
  • 80-100 g kokosového cukru (plnka sa dá pripraviť aj úplne bez cukru)
  • 2x mandarínky v BIO kvalite v skle (zoženiete v DM alebo v zdravej výžive)
  • 200 g malín
  • 200 g čučoriedok

Na želatínu:

  • šťavu z mandarínok použitých do plnky
  • 400 ml jablkového muštu (poprípade 100% jablkového džúsu)
  • 2 vanilkové pudingy v BIO kvalite – cca 70 g ( zoženiete v DM alebo v zdravej výžive )

Ako budeme postupovať?

1. Najprv pripravíme korpus.

2. Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu.

3. Žĺtka spolu s cukrom vyšľaháme do peny.

4. Pridáme olej a mlieko, premiešame.

5. Pridáme preosiatu múku, kakao a kypriaci prášok. Premiešame a na záver zľahka vmiešame bielka.

6. Hlbší plech (aspoň 7 cm) o rozmere 35 x 25 cm vymastíme kokosovým olejom a poprášime múkou. Cesto naň vylejeme a rovnomerne uhladíme.

7. Pečieme na 180 °C zhruba 20 minút. Po upečení cesto necháme úplne vychladnúť.

8. Krém pripravíme tak, že v mixéri rozmixujeme na hladký krém mascarpone, tvaroh a smotanu spolu s cukrom.

9. Pridáme mandarínky, maliny a čučoriedky. Dôkladne premiešame a nanesieme rovnomerne na vychladnutý korpus, ktorý sme nechali v plechu.

10. Takto natretý korpus dáme stuhnúť do chladničky, aby plnka stuhla.

11. Ako poslednú pripravíme želatínu.

12. Do menšieho hrnca dáme šťavu z mandarínok a mušt a položíme na sporák na malý plameň.

13. Cca 1 dl muštu necháme stranou a rozmiešame v ňom pudingy.

14. Keď sa v hrnci začnú objavovať bublinky, prilejeme tam za stáleho miešania rozmiešaný puding v mušte.

15. Celú zmes neustále miešame, po 5-tich minútach sa vytvorí krásna želatína. Necháme ju chladnúť ideálne na studenom mieste, nie však v chladničke. A každé 2-3 minútky ju premiešame.

16. Keď bude želatína vlažná, nalejeme ju na plnku a necháme zatuhnúť do druhého dňa.

 

Tip: Pred krájaním najprv prejdeme nožom okolo hrán plechu, aby sme oddelili okraje koláča od plechu a až potom krájame. Koláč krájame buď na kocky alebo na rezy.

šťavnatý koláč

Nech ťa nedesí množstvo surovín. Tento koláč sa hodí na veľké rodinné akcie, prípadne aj namiesto narodeninovej torty. Nezabudni však, že dopriať si môžeš, no ustriehni si zjedené množstvo. Odporúčame max. 2 kúsky koláčika. ;-)

 

Recepty na všetky možné príležitosti nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:

fit recepty

 

Na špeciálne príležitosti sa hodia aj tieto koláče/torty:

Božská bezlepková mrkvová torta s mascarpone a tvarohom aj pre deti od 2 rokov

Vynikajúci ricottový cheesecake s malinami: tip na koláč na nedeľu

MEGA dobrý kokosový cheesecake s jahodami, aj pre deti od 2 rokov

MEGA dobrý dvojfarebný puding cake s jahodami, ktorý musíš vyskúšať!

Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 24/04/2020 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokov   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre