Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Sladký aj slaný batátový chlieb: tip na zdravé raňajky

sladký aj slaný batátový chlieb
Batáty, alebo sladké zemiaky majú troška sladkastú chuť. Preto som sa nevedela rozhodnúť, v akej verzii chlebík urobím. A tak som urobila aj slanú aj sladkú verziu. Na týchto dvoch chlebíkoch si môžeme pochutiť napríklad na raňajky. Základom v obidvoch receptoch sú batáty, ktoré som piekla v rúre, aby sa vo vode veľmi nerozvarili, a tak nestratili väčšinu svojich živín, ktorými sú priam nabité. Obsahujú vitamíny A, C, B6, B5, ale aj mangán. V menšom množstve v nich nájdeme horčík, železo, vápnik, zinok a fosfor. V podstate pridaním batátov urobíme z chlebíka funkčnú potravinu, keď konzumáciou bežnej potraviny prijímame aj kopec živín.

# 1: Batátový chlieb na slano

Doba prípravy: 2 hodiny + 1 hodina pečenia batátov

Počet porcií: 13 ks

Čo budeme potrebovať?

  • 200 g pečených batátov
  • 500 g hladkej špaldovej múky + na vytretie plechu na pečenie
  • 2 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 200 ml vlažnej vody
  • hrsť čerstvých bylín tymián a oregáno
  • repkový olej na vytretie

Na kvások potrebujeme:

  • 100 ml vlažného mlieka
  • 2 lyžičky trstinového cukru
  • 1 ks sušených kvasníc (7 g)

Ako na to?

1

Batáty rozkrojíme na polovicu, položíme do zapekacej misy a pečieme približne 1 hodinu podľa veľkosti.

2

Zohrejeme mlieko tak, aby bolo vlažné, pridáme trstinový cukor a sušené kvasnice.

3

Trošku premiešame a necháme urobiť kvások cca 15 minút.

4

Do misy vysypeme múku, pridáme soľ a olivový olej.

5

Vychladnuté batáty ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.

6

Batáty pridáme k múke, potom primiešame pripravený kvások a nakoniec prilejem vodu a varechou vypracujeme vláčne cesto tak, aby sme do cesta vmiesili čo najviac vzduchu.

7

Misu zakryjeme utierkou a cesto necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.

8

Keď je cesto vykysnuté, ešte raz ho premiesime varechou a zapracujeme nasekané bylinky.

9

Cesto vyberieme z misy a na pomúčenej doske vytvarujeme bochník.

10

Plech na pečenie vymastíme repkovým olejom a vysypeme múkou.

11

Na takto pripravený plech položíme bochník a pečieme vo vyhratej rúre na 250°C cca 15 minút.

12

Po 15-tich minútach prepneme rúru na 180°C a dopekáme ešte 35 minút.

13

Po dopečení potrieme chlieb vodou.

Tip: Tento chlebík môžeš ponúknuť aj deťom od 1 roka.

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 70g ):

200 kcal

840 kJ

T:

2 g

B:

6 g

S:

34 g

domaci chlieb
chlieb
špaldový chlieb

# 2: Batátový sladký chlieb

Doba prípravy: 1 hodina + 1 hodina pečenia batátov

Čo budeme potrebovať na 15 ks?

  • 250 g pečených batátov
  • 2 vajíčka
  • 100 g trstinového cukru
  • 200 ml vody
  • 100 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 1 kypriaci prášok bez fosfátov (12 g)
  • 1 lyžicu kvalitného masla
  • 50 g horkej čokolády min. 80 %-tnej

Ako na to?

1

Najprv upečieme batáty ako v predošlom recepte.

2

Vajíčka spolu s trstinovým cukrom a vodou vyšľaháme v mixéri do peny.

3

Do misy vysypeme múku, mleté orechy, kypriaci prášok a spolu premiešame.

4

Batáty nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme spolu s vyšľahanými vajíčkami a rozpusteným maslom k múke.

5

Všetko spolu dobre premiešame.

6

Nakoniec primiešame na drobné kúsky nalámanú horkú čokoládu.

7

Do formy na chlebík o rozmere 30x12 cm vložíme papier na pečenie a vylejeme cesto.

8

Pečieme v rozohriatej rúre 30 minút na 200°C a 20 minút dopekáme na 180°C.

9

Chlebík môžeme konzumovať samostatne, alebo si ho dochutiť rôznym ovocím.

POZOR! Napriek tomu, že je článok uložený v kategórii receptov pre deti od 1 roka, tento nie je vhodný pre deti.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

650 kJ

T:

8 g

B:

4 g

S:

17 g

ranajky
zdrave ranajky
pečivo

Prajem ti dobrú chuť! :-)

Množstvo skvelých raňajkových inšpirácií nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

zdravé recepty

Aj toto pečivo dávame do pozornosti:

Banánový chlieb s vlašskými orieškami úplne bez lepku

Bryndzový chlieb, ktorý zvládne aj začiatočníčka

Čokoládovo-cuketový chlieb, na ktorom si pochutia zaručene aj deti

Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.