# 1: Batátový chlieb na slano
Doba prípravy: 2 hodiny + 1 hodina pečenia batátov
Počet porcií: 13 ks
Čo budeme potrebovať?
- 200 g pečených batátov
- 500 g hladkej špaldovej múky + na vytretie plechu na pečenie
- 2 lyžičku morskej/himalájskej soli
- 1 lyžicu olivového oleja
- 200 ml vlažnej vody
- hrsť čerstvých bylín tymián a oregáno
- repkový olej na vytretie
Na kvások potrebujeme:
- 100 ml vlažného mlieka
- 2 lyžičky trstinového cukru
- 1 ks sušených kvasníc (7 g)
Ako na to?
1
Batáty rozkrojíme na polovicu, položíme do zapekacej misy a pečieme približne 1 hodinu podľa veľkosti.
2
Zohrejeme mlieko tak, aby bolo vlažné, pridáme trstinový cukor a sušené kvasnice.
3
Trošku premiešame a necháme urobiť kvások cca 15 minút.
4
Do misy vysypeme múku, pridáme soľ a olivový olej.
5
Vychladnuté batáty ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
6
Batáty pridáme k múke, potom primiešame pripravený kvások a nakoniec prilejem vodu a varechou vypracujeme vláčne cesto tak, aby sme do cesta vmiesili čo najviac vzduchu.
7
Misu zakryjeme utierkou a cesto necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
8
Keď je cesto vykysnuté, ešte raz ho premiesime varechou a zapracujeme nasekané bylinky.
9
Cesto vyberieme z misy a na pomúčenej doske vytvarujeme bochník.
10
Plech na pečenie vymastíme repkovým olejom a vysypeme múkou.
11
Na takto pripravený plech položíme bochník a pečieme vo vyhratej rúre na 250°C cca 15 minút.
12
Po 15-tich minútach prepneme rúru na 180°C a dopekáme ešte 35 minút.
13
Po dopečení potrieme chlieb vodou.
Tip: Tento chlebík môžeš ponúknuť aj deťom od 1 roka.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 70g ):
200 kcal
840 kJ
T:
2 g
B:
6 g
S:
34 g
# 2: Batátový sladký chlieb
Doba prípravy: 1 hodina + 1 hodina pečenia batátov
Čo budeme potrebovať na 15 ks?
- 250 g pečených batátov
- 2 vajíčka
- 100 g trstinového cukru
- 200 ml vody
- 100 g hladkej špaldovej múky
- 100 g mletých vlašských orechov
- 1 kypriaci prášok bez fosfátov (12 g)
- 1 lyžicu kvalitného masla
- 50 g horkej čokolády min. 80 %-tnej
Ako na to?
1
Najprv upečieme batáty ako v predošlom recepte.
2
Vajíčka spolu s trstinovým cukrom a vodou vyšľaháme v mixéri do peny.
3
Do misy vysypeme múku, mleté orechy, kypriaci prášok a spolu premiešame.
4
Batáty nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme spolu s vyšľahanými vajíčkami a rozpusteným maslom k múke.
5
Všetko spolu dobre premiešame.
6
Nakoniec primiešame na drobné kúsky nalámanú horkú čokoládu.
7
Do formy na chlebík o rozmere 30x12 cm vložíme papier na pečenie a vylejeme cesto.
8
Pečieme v rozohriatej rúre 30 minút na 200°C a 20 minút dopekáme na 180°C.
9
Chlebík môžeme konzumovať samostatne, alebo si ho dochutiť rôznym ovocím.
POZOR! Napriek tomu, že je článok uložený v kategórii receptov pre deti od 1 roka, tento nie je vhodný pre deti.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
650 kJ
T:
8 g
B:
4 g
S:
17 g
Prajem ti dobrú chuť! :-)
Množstvo skvelých raňajkových inšpirácií nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:
Aj toto pečivo dávame do pozornosti:
Banánový chlieb s vlašskými orieškami úplne bez lepku
Bryndzový chlieb, ktorý zvládne aj začiatočníčka
Čokoládovo-cuketový chlieb, na ktorom si pochutia zaručene aj deti
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.