Neuveriteľne dlho som hľadala dokonalý recept na banánový chlieb. Vyskúšala som asi 20 receptov. Kombinovala som rôzne múky, ale v konečnom dôsledku bol chlebík nakoniec vždy ťažký, mazľavý alebo tak hutný, že sa nedal ani požuť. No nevzdávala som sa a vyplatilo sa. Podarilo sa mi zostrojiť dokonalý bezlepkový banánový chlebík. A tu je môj recept. :-)
Ako na to?
1
Najprv rozpustíme kokosový olej do tekutej podoby.
2
3 banány rozmixujeme na hladkú kašu. Pridáme k nim olej a vajíčka a opäť všetko mixujeme.
3
Vlašské orechy tiež vymixujeme na jemný prášok.
4
Zmiešame ich s pohánkovou múkou, sódou, soľou a kypriacim práškom. Dbáme na to, aby sme všetky suché suroviny poriadne premiešali.
5
K suchej zmesi prilejeme mokrú a vareškou vymiešame hladké cesto.
6
Formu na biskupský chlebík o rozmere 35 x 11 cm vystelieme papierom na pečenie a nalejeme do nej pripravené cesto.
7
Posledný banán rozrežeme pozdĺžne a položíme ho stredom hore na cesto.
8
Chlebík pečieme 35 minút pri 175°C.
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 60 g):
165 kcal
696 kJ
T:
9 g
B:
4 g
S:
16 g
V:
1 g
Upečený chlebík si môžeš vychutnať ešte teplý so šálkou horúcej kávy. Alebo si ho upeč večer a máš postarané o skvelé raňajky. Stačí ak si chlebík potrieš džemom alebo medíkom. No mne najviac chutí len tak samotný. Dobrú chuť! :-)
Kopec ďalších zaujímavých receptov, ktoré môžeš pripraviť aj na zdravé raňajky nájdeš v knihách Z fitka do kuchyne:
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!