V ľudovom liečiteľstve bola kurkuma známa svojimi protizápalovými a antioxidačnými účinkami. Znižuje tiež zrážanlivosť krvi a priaznivo pôsobí na pečeň. Znižuje tvorbu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, čím podporuje liečbu vredov žalúdka a dvanástnika. Takisto je účinným prostriedkom proti páleniu záhy. Korenie karí a kurkumu často používam pri príprave zeleninových karí (dusenej zeleniny).
Toto je jeden z mojich obľúbených karí receptov. Môžeš si ho však obmieňať podľa vlastných potrieb a chutí. Ja ho vždy prispôsobujem obsahu našej chladničky :-).
Čas prípravy: 30 minút
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 1 menšiu brokolicu
- 7 maličkých šampiňónov
- 1 stredne veľkú cuketu
- 1 cibuľu (najlepšie červenú, ale môže byť aj biela)
- cca 1-2 lyžice kvalitného slnečnicového oleja
- Korenia: karí (napr. značky LEBENSBAUM), sušený zázvor, výborne jedlo dochutí aj kokos-curry korenie LEBENSBAUM či ich thajské korenie, rada pridávam aj čiernu rascu od tejto značky. Správnou kombináciou korenia budeš mať z jedla úplne iný zážitok. Vystačíš si však aj s obyčajným sušeným zázvorom a karí.
- 1 plechovku kokosového mlieka
- škrob na zahustenie (napr. arowroot)
Na zdobenie:
- konopné semienko
- klíčky
Príloha:
- varený cirok (napr. značka RAVITA) − môžeme nahradiť ryžou natural či inou obľúbenou prílohou
Ako budeme postupovať?
2. V hlbšom hrnci na slnečnicovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
3. Do rozpáleného oleja pridáme korenie podľa chuti (ja som pridala 1 lyžičku karí, 1 lyžičku zázvoru, 1 lyžičku karí kokos, 1/2 lyžičky thajského korenia, 1 lyžičku čiernej rasce).
4. Opražené korenie má výraznejšiu chuť. Podlejeme 1 dl vody a necháme asi 2 minútky restovať, kým sa časť vody odparí.
5. Pridáme nakrájanú zeleninu a restujeme ďalšie 2-3 minútky.
6. Zalejeme vodou tak, aby prekrývala vrch zeleniny. Varíme do polomäkka.
7. Pridáme kokosové mlieko a necháme ešte chvíľku povariť.
8. Na záver zahustíme škrobom podľa potreby (u mňa to boli 2 lyžičky rozmiešané vo vode). Ja ešte na zvýraznenie chuti používam čiernu soľ Ravita.
9. Podávame s posypanými konopnými semienkami, klíčkami a cirokom.
Ak rada čaruješ v kuchyni a skúšaš nové recepty, načerpaj inšpiráciu aj v našich knihách:
Vyskúšať môžeš aj:
Sladko-pikantné kari z červenej šošovice: fit obed, ktorý ťa zbaví všetkých bacilov
Zeleninová polievka plná bielkovín. 20 minút a hotovo!
Výživná cícerová polievka, ktorá zahreje na tele i na duši
Tip na obed do 20 minút aj pre vegánov: soté z tofu so zeleninou a fazuľou v paradajkovej omáčke
Alternatívam zdravého stravovania sa venujem už hádam 16 rokov. Od obdobia, kedy som začala pracovať pre slovenskú značku zdravých potravín Ravita. Aj preto jej výrobky nájdete skoro v každom mojom recepte :-D. Nerada však v kuchyni trávim veľa času. Varenie je pre mňa tvorba s pridanou hodnotou plného bruška. Moje jedlá sú teda väčšinou veľmi rýchle na prípravu a plné kreatívy. Rada experimentujem, skúšam nové chute a vymýšľam si. Málokedy navarím to isté, aj keby som niekedy naozaj chcela. Ak si kreatívna povaha a nebavia ťa segedínske guláše či bryndzové halušky, skús zmeniť pohľad na svoju kuchyňu. Nasaď si nové okuliare a pozri sa na ňu ako na priestor pre novú tvorbu. Pohľad cez tie moje okuliare ti rada ukážem prostredníctvom týchto receptov.