Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Rýchly zdravý obed či večera do 30 minút: brokolicové karí s kokosovým mliekom

karí s kokosovým mliekom
Tento rok sa za exotikou nechystám, rada si ju však vyčarujem v našej kuchyni! Milujem exotické korenie. Stačí ho pridať iba štipku a jedlo dostane úplne novú chuť. Takto som si obľúbila aj indické korenie karí. Nielen pre jeho krásnu farbu, ale prioritne pre jeho priaznivé účinky. Potvrdzuje ich ďalšia štúdia zverejnená v odbornom magazíne Journal of Applied Physiology, ktorú výskumníci vykonali na myšiach. Zaujímalo ich, ako vplýva kurkumín, liečivá zložka korenia karí, na svaly a výkonnosť. Podľa najnovšieho výskumu dokáže kurkumín zlepšovať funkciu svalstva a kapacitu výkonu u myší trpiacich srdcovým zlyhávaním.
V ľudovom liečiteľstve bola kurkuma známa svojimi protizápalovými a antioxidačnými účinkami. Znižuje tiež zrážanlivosť krvi a priaznivo pôsobí na pečeň. Znižuje tvorbu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, čím podporuje liečbu vredov žalúdka a dvanástnika. Takisto je účinným prostriedkom proti páleniu záhy. Korenie karí a kurkumu často používam pri príprave zeleninových karí (dusenej zeleniny).
Toto je jeden z mojich obľúbených karí receptov. Môžeš si ho však obmieňať podľa vlastných potrieb a chutí. Ja ho vždy prispôsobujem obsahu našej chladničky :-).

Čas prípravy: 30 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?


  • 1 menšiu brokolicu

  • 7 maličkých šampiňónov

  • 1 stredne veľkú cuketu

  • 1 cibuľu (najlepšie červenú, ale môže byť aj biela)

  • cca 1-2 lyžice kvalitného slnečnicového oleja

  • Korenia: karí (napr. značky LEBENSBAUM), sušený zázvor, výborne jedlo dochutí aj kokos-curry korenie LEBENSBAUM či ich thajské korenie, rada pridávam aj čiernu rascu od tejto značky. Správnou kombináciou korenia budeš mať z jedla úplne iný zážitok. Vystačíš si však aj s obyčajným sušeným zázvorom a karí.

  • 1 plechovku kokosového mlieka

  • škrob na zahustenie (napr. arowroot)


Na zdobenie:

  • konopné semienko

  • klíčky


Príloha:

  • varený cirok (napr. značka RAVITA) − môžeme nahradiť ryžou natural či inou obľúbenou prílohou


Ako budeme postupovať?

1. Zeleninu očistíme a nakrájame.
2. V hlbšom hrnci na slnečnicovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
3. Do rozpáleného oleja pridáme korenie podľa chuti (ja som pridala 1 lyžičku karí, 1 lyžičku zázvoru, 1 lyžičku karí kokos, 1/2 lyžičky thajského korenia, 1 lyžičku čiernej rasce).
4. Opražené korenie má výraznejšiu chuť. Podlejeme 1 dl vody a necháme asi 2 minútky restovať, kým sa časť vody odparí.
5. Pridáme nakrájanú zeleninu a restujeme ďalšie 2-3 minútky.
6. Zalejeme vodou tak, aby prekrývala vrch zeleniny. Varíme do polomäkka.
7. Pridáme kokosové mlieko a necháme ešte chvíľku povariť.
8. Na záver zahustíme škrobom podľa potreby (u mňa to boli 2 lyžičky rozmiešané vo vode). Ja ešte na zvýraznenie chuti používam čiernu soľ Ravita.
9. Podávame s posypanými konopnými semienkami, klíčkami a cirokom.
thajske kari s kokosovym mliekom
 
indicke kari
Dobrú chuť na vašej exotickej dovolenke v kuchyni! :-)
 
Ak rada čaruješ v kuchyni a skúšaš nové recepty, načerpaj inšpiráciu aj v našich knihách:
rychla vecera
 
Vyskúšať môžeš aj:
Sladko-pikantné kari z červenej šošovice: fit obed, ktorý ťa zbaví všetkých bacilov
Zeleninová polievka plná bielkovín. 20 minút a hotovo!
Výživná cícerová polievka, ktorá zahreje na tele i na duši
Tip na obed do 20 minút aj pre vegánov: soté z tofu so zeleninou a fazuľou v paradajkovej omáčke
Fotka autora
Maruš Matiášová
Redaktor vo Fitshaker

Alternatívam zdravého stravovania sa venujem už hádam 16 rokov. Od obdobia, kedy som začala pracovať pre slovenskú značku zdravých potravín Ravita. Aj preto jej výrobky nájdete skoro v každom mojom recepte :-D. Nerada však v kuchyni trávim veľa času. Varenie je pre mňa tvorba s pridanou hodnotou plného bruška. Moje jedlá sú teda väčšinou veľmi rýchle na prípravu a plné kreatívy. Rada experimentujem, skúšam nové chute a vymýšľam si. Málokedy navarím to isté, aj keby som niekedy naozaj chcela. Ak si kreatívna povaha a nebavia ťa segedínske guláše či bryndzové halušky, skús zmeniť pohľad na svoju kuchyňu. Nasaď si nové okuliare a pozri sa na ňu ako na priestor pre novú tvorbu. Pohľad cez tie moje okuliare ti rada ukážem prostredníctvom týchto receptov.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.